Pražská energetika zlevní více než 700 tisícům odběratelů energie pod úroveň stropu. (Ilustrační foto).

Pražská energetika (PRE) zlevní v Česku od 1. září letošního roku silovou elektřinu a plyn pod úroveň cenového stropu. Snížení cen se bude týkat přibližně 700 tisíc odběratelů elektřiny a téměř 30 tisíc odběratelů plynu, což je většina klientů společnosti.

Zlevnění se nebude týkat zákazníků, kteří už mají zafixovány ceny pod stropem.

Konkrétní ceny dodavatel oznámí v srpnu, informoval pátek mluvčí PRE Karel Hanzelka.

„Pražská energetika od 1. září plošně sníží cenu silové elektřiny a také plynu pod úroveň stávajícího vládního zastropování. Snížení ceny se týká naprosté většiny zákazníků PRE z řad domácností, kteří nemají zafixovánu cenu. Výjimku tvoří menší skupina zákazníků, kteří již mají uzavřenu smlouvu s fixovanou cenou pod úrovní vládního stropu,“ oznámil Hanzelka.

Přesným nastavením cen pro jednotlivé tarify se společnost ještě zabývá.

PRE má podle statistik operátora trhu zhruba 750 tisíc odběratelů elektřiny a dalších skoro 30 tisíc odběratelů plynu.

Vláda od začátku letošního roku stanovila cenový strop na energie. Spotřebitelé za megawatthodinu (MWh) elektřiny mohou zaplatit maximálně 6000 Kč (včetně DPH) a za 1 MWh plynu maximálně 3000 korun.

K tomu je však potřeba připočítat distribuční poplatky.

Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. Nové tarify pod vládou stanovenými limity začali dodavatelé v ČR nabízet téměř od začátku roku. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zákazníkům ČEZ se vyhne hrozba ceny elektřiny nad stropem. Získají výhodnější tarif