Pavel na summitu NATO: Okno příležitosti se Ukrajině uzavře do konce letošního roku.

Ukrajinský postup na bojišti na východě země bude do konce tohoto roku pravděpodobně rozhodující pro základ možných budoucích mírových vyjednávání s Ruskem. Na veřejném fóru v rámci summitu Severoatlantické aliance v litevském Vilniusu to prohlásil prezident ČR Petr Pavel. Zdůraznil dále, že válka dnes není o nic lehčí, než byla na začátku, a že je v zájmu České republiky Ukrajinu nadále podporovat a nenechat Rusko, aby zvítězilo.

„S dalšími lídry zde diskutujeme o největších bezpečnostních hrozbách. Ještě nedávno jsme je vnímali prostřednictvím ideologické konfrontace Východu a Západu, dnes se přesouváme ke globálního střetu mezi demokraciemi a autoritářskými režimy,“ uvedl k tomu Pavel.

„Neodehrává se pouze na bojištích, jak by tomu nasvědčovala ruská agrese na Ukrajině, ale také v ekonomické a informační rovině,“ dodal.

Současný světový řád čelí podle Pavla zpochybňování a „lež se stává jednou z největších zbraní“.

„Pečlivě navržená, aby podryla důvěru v hodnoty, které jsme se zavázali chránit jako hlavní záruky našeho bezpečí a stability. Proto je musíme obhajovat a vysvětlovat víc než kdykoli dřív.“

„Proto musíme být připraveni je bránit a odmítnout, že politických cílů lze dosahovat silou. Musíme si připomínat, že síla je v solidaritě, jednotě a spolupráci se spojenci v NATO,“ upřesnil Pavel.

„Nyní vidíme, že Ukrajina postupně získává zpět nové pozice a stále ohledává slabiny ruské obrany. Také ještě nenasadila hlavní síly připravené na protiofenzivu, takže během léta budeme svědky dalšího postupu,“ prohlásila hlava státu.

„Zároveň ale musíme realisticky říct, že okno příležitosti se do konce tohoto roku víceméně uzavře. Nejen proto, že nastane zima, ale také kvůli nadcházejícím volbám na Ukrajině, v Rusku i Spojených státech,“ doplnil prezident ČR.

Čehokoliv bude dosaženo do konce tohoto roku, bude zřejmě základní čárou pro vyjednávání

„Také budeme svědky dalšího ochabování vůle dodávat Ukrajině masivně další zbraně,“ domnívá se Pavel. Zdůraznil však, že podpora mezi spojenci dosud setrvale roste.

Situace na ukrajinské frontě se podle Pavla až donedávna několik měsíců vyvíjela tak, že dospěla v poziční válčení.

„Rusko během něj získalo dostatek času na přípravu obranných pozic na stovkách kilometrů fronty.“

Připomněl také třípásmovou obranu s minovými poli, kterou byli Rusové schopni vybudovat, i jejich vzdušnou převahou a nedostatek munice a prostředků na překonání min u ukrajinských vojáků.

„Příprava na efektivní obranu a její úspěšné vedení je vždy trochu snazší než vést úspěšné útočné operace,“ uvedl prezident.

Poukázal také na fakt, že Ukrajinci jsou k boji motivovanější než Rusové a mají lepší, moderní zbrojní vybavení – ačkoliv až příliš mnoha typů.

„Všechny tyto podmínky zřejmě povedou k závěru, že čehokoliv bude dosaženo do konce tohoto roku, bude základní čárou pro vyjednávání,“ zdůraznil Pavel.

Pavel na veřejném fóru v rámci summitu Severoatlantické aliance v litevském Vilniusu také zdůraznil, že Ukrajinu je třeba stále podporovat.

„Chtěl bych říct, že válka dnes není o nic lepší, než byla na začátku. Stále je třeba pomáhat lidem, kteří to potřebují. Pomáhat zemi, která je předmětem agrese.“

Podle Pavla je v našem vlastním zájmu nadále podporovat Ukrajinu a nenechat Rusko v tomto konfliktu zvítězit.
Ukrajině přeje návrat celého území

Prezident zdůraznil, že by Ukrajině přál to nejlepší řešení.

„To znamená plné navrácení okupovaných území až před rok 2014. Skutečnost bude ale zřejmě jiná,“ konstatoval Pavel.

Vyjádřil se také k nedávnému rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku a k opakovaným ruským hrozbám použití nukleárních zbraní. Podle Pavla není nutné, aby aliance reagovala recipročně stejným způsobem.

„Veškeré naše úsilí vkládáme do odstrašení. Myslím si, že NATO disponuje podstatnými jadernými kapacitami k odstrašení. Není tudíž nutné rozmístit je blíže k východní hranici. To by situaci jen eskalovalo,“ dodal Pavel. (sfr)