Zuckerberg zahájil boj s Muskem. Spustil konkurenci Twitteru. Přilákal miliony lidí.

Mark Zuckerberg zahájil boj s Elonem Muskem o nadvládu nad sociálními sítěmi. Zuckerberg spustil novou sociální síť Threads, která má být přímým konkurentem Twitteru. Během krátké doby přilákal miliony uživatelů. Aplikace Threads je k dispozici ve více než 100 zemích světa, v Evropské unii však nikoliv.

Podle šéfa společnosti Meta Threads, Marka Zuckerberga, se do nově spuštěné aplikace během prvních sedmi hodin zaregistrovalo deset milionů uživatelů.

Aplikaci charakterizoval jako „přátelského“ konkurenta Twitteru. Ten v říjnu loňského roku koupil miliardář Elon Musk.

Zuckerberg už dříve uvedl, že udržení platformy v přátelském duchu bude nakonec „klíčem k jejímu úspěchu“.

Je neskonale lepší být napadán cizími lidmi na Twitteru, než se oddávat falešnému štěstí na Instagramu, kde se skrývá bolest,“ reagoval Musk.

„Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že by měla existovat aplikace pro veřejnou debatu s více než miliardou lidí. Twitter měl příležitost to udělat, ale nezvládl to. Doufejme, že se nám to podaří,“ reagoval Zuckerberg.

V Evropské unii není Threads dostupná kvůli obavám společnosti Meta z regulace. Společnost však uvádí, že se jejím spuštěním v EU zabývá.

V Unii platí zákon, který stanovuje pravidla, jak mohou velké společnosti, jako je Meta, sdílet údaje mezi platformami, které vlastní. Sdílení údajů mezi službami Threads a Instagram tak pro společnost Meta představuje problém, ačkoli firma dlouhodobě tvrdí, že ochrana soukromí je pro její podnikání zásadní.

Meta hodlá na Threads přilákat uživatele svého Instagramu, kterých jsou zhruba dvě miliardy.

Twitter má nyní asi 364 milionů.

Služba Threads má výhodu, protože je propojena s Instagramem a stovkami milionů uživatelů, kteří již na této platformě jsou.

Aplikace Threads umožňuje uživatelům zveřejňovat příspěvky do 500 znaků a má mnoho funkcí podobných Twitteru.
Společnost Meta, která vlastní Facebook a Instagram, označila aplikaci za „počáteční verzi“ s plánovanými dalšími funkcemi, včetně možnosti interakce s lidmi v jiných aplikacích.

Mezi majitelem Mety Markem Zuckerbergem a vlastníkem Twitteru Elonem Muskem se v poslední době zvyšuje rivalita.
Twitter čelí silné kritice. Od Muskova nástupu do funkce mnoho uživatelů Twitteru veřejně vyjádřilo svou nespokojenost s platformou a jeho řízením – zejména s odkazem na jeho nevyzpytatelné chování a politické názory.

V sobotu Musk na Twitteru omezil počet tweetů, které mohou uživatelé na jeho platformě denně zobrazit. Uživatelé, kteří za působení na Twitteru neplatí, jich denně uvidí pouze 300.

Musk tak učinil s odvoláním na extrémní „extrakci dat“, k níž podle něho dochází. (sfr)