Fiala: Česko a Slovensko se společně pokusí získat slevu při nákupu obrněnců. (Ilustrační foto)

Česko a Slovensko se pokusí společně využít slevovou doložku při nákupu bojových vozidel pěchoty. První jednání se švédskou stranou je příští týden. Řekl premiér Fiala po jednání se slovenským premiérem Ľudovítem Ódorem. Česká vláda pořídí ze Švédska 246 pásových BVP CV90 za 59,7 miliardy korun. Slovensko zakoupí 152 pásových obrněných vozidel CV90 v odhadované hodnotě 41 miliard korun.

Česká vláda v květnu rozhodla, že formou mezivládní dohody ze Švédska pořídí 246 pásových BVP CV90 za 59,7 miliardy korun. Slovensko loni v prosinci podepsalo se Švédskem smlouvu o nákupu 152 pásových obrněných vozidel CV90, odhadovaná hodnota zakázky činila 41 miliard korun.

Se slovenským premiérem mluvil Fiala i o společném zájmu obou zemí, aby se Švédsko stalo co nejdříve členem Severoatlantické aliance. Zatím to stále neschválilo Maďarsko ani Turecko.

Švédská bojová vozidla pěchoty CV90 nahradí zastaralá bojová vozidla pěchoty BVP. První obrněnce armáda obdrží v roce 2026.

„Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník k výstavbě těžké brigády a také k modernizaci armády a posílení naší obranyschopnosti,“ uvedla již dříve ministryně obrany Jana Černochová.

Česká armáda obdrží nejnovější verzi obrněnce, označovanou jako CV90MkIV a to v sedmi variantách. Obrněnec disponuje nejnovějšími pokročilými schopnostmi a digitálními technologiemi. (at)