Vláda schválila nový poplatek za předčasné splacení hypotéky. (Ilustrační foto)

Poplatek za předčasné splacení hypotéky se od příštího roku změní. Ti, kdo budou chtít svůj úvěr v době fixace splatit dřív, mohou zaplatit až dvě procenta z předčasně splacené části celkové výše úvěru. Počítá s tím novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou vláda již schválila.

Dosud se za předčasné splacení úvěru hradil pouze administrativní poplatek v maximální výši tisíc korun.

Aktuální nastavení zákona nabízí několik možností, kdy je možné bez jakýchkoliv poplatků úvěr předčasně splatit. Každý rok v období nejdříve měsíc před výročím podpisu smlouvy lze splatit až 25 procent úvěru. Předčasné splacení zdarma je i nadále možné v těžké životní situaci, jako například při úmrtí klienta či jeho partnera, nebo v době vypršení fixace.

Vláda chce tyto podmínky nově rozšířit navíc i o prodej nemovitosti, jež je zatížena hypotékou a nebo v případě vypořádání společného jmění manželů, tedy rozvodu, stojí v materiálu k novele zákona.

V případě, že se zájemce o předčasné splacení hypotéky ani jedna z těchto možností netýká, tak se situace se schválením novely naopak zhorší. Kromě administrativního poplatku navíc začne platit také jiný poplatek odvozený od úroků.

Nový poplatek má vyjadřovat rozdíl mezi úrokem sjednaným do konce fixace a průměrem aktuálních úrokových sazeb na trhu, ten bude každý měsíc zveřejňovat Česká národní banka.

Aktuální znění zákona o spotřebitelském úvěru platí od roku 2016. Některé banky si ho interpretovaly různými způsoby, a kromě administrativního poplatku si za předčasné ukončení úvěru účtovaly více peněz.

Česká národní banka to shledala za neoprávněné zpoplatňování klientů a udělila jim za to hned několik pokut.

V lednu například pokutu ve výši 10 milionů korun UniCredit Bank za to, že skoro 1500 klientům nesnížila úrokové náklady o celkem 42,37 milionu korun. Za stejný prohřešek u předčasného splacení hypotéky ČNB loni v létě potrestala pokutou 7,5 milionu korun také Komerční banku.

Novela zákona pravidla o poplatcích za předčasné splacení hypotéky zpřesňuje, k mylným intepretacím bank by tedy již nemuselo docházet. (at)