EU se dohodla: Státy budou platit 470 tisíc za migranty, které odmítnout přijmout. (Ilustrační foto).

Evropská unie se dohodla na principu, podle kterého budou unijní státy platit – údajně 20 tisíc eur (472 tisíc Kč) – za každého migranta z přiděleného kvóty, kterého nepřijmou na své území. Podle ministra vnitra Rakušana si Česko na dobu války na Ukrajině vyjednalo výjimku z platby tohoto penále a to z důvodu pobytu 300 tisíc ukrajinských migrantů, kteří v jsou v ČR v souvislosti s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu.

Unijní státy se dohodly na migrační reformě. Uavedly tzv. povinnou solidaritu se zeměmi přetíženými žadateli o azyl.

Po jednání ministrů vnitra to oznámilo švédské předsednictví.

Velká většina zemí po celodenním vyjednávání podpořila kompromisní návrh, který Radě EU poslouží k dalšímu rokování o konečné podobě migračních pravidel s Evropským parlamentem.

Pro hlasovalo i Česko, proti byly pouze Maďarsko a Polsko.

Česko si podle ministra Víta Rakušana spolu s dalšími státy přijímajícími uprchlíky z Ukrajiny vyjednalo výjimku z povinnosti finančně pomáhat přetíženým jihoevropským státům.

„Schválené návrhy jsou klíčové pro dobrou rovnováhu mezi odpovědností a solidaritou,“ řekla po jednání švédská ministryně pro migraci Maria Malmerová Stenegardová.

Reforma podle ní prospěje všem unijním zemím, neboť uleví těm přetíženým a zároveň urychlí azylové procedury a pomůže urychlit navracení odmítnutých žadatelů.

Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím pomoci.

Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora. Podle Rakušana se to však netýká Česka, Polska či pobaltských států, které mají dostatek starostí s uprchlíky z Ukrajiny.

„V této chvíli, pokud máme na svém území více než 300 tisíc Ukrajinců, nebudeme nikomu platit solidární příspěvek,“ řekl po jednání ministr.

Schválený text je podle něho vyvážený kompromis, v němž je pro českou vládu důležité, že definitivně padla myšlenka povinných kvót.

Schválený návrh počítá s tím, že země, přes něž přistěhovalci do unie míří, budou mít nově odpovědnost za urychlenou azylovou proceduru, která má zrychlit vracení neúspěšných žadatelů do země původu.

Během této procedury trvající nejvýše 12 týdnů budou lidé přicházející ze zemí považovaných za bezpečné drženi v detenčních centrech u hranic a úřady budou prověřovat jejich možnost získat azyl. Pokud ji zamítnou, zamíří žadatelé rovnou zpět.

Orbán obvinil EU

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Evropskou unii, že chce do jeho země umístit migranty silou. Reagoval tak na to, že se ministři vnitra ze zemí EU ve čtvrtek večer dohodli na reformě unijních migračních pravidel. Spolu s Maďarskem ji nepodpořilo ani Polsko.

Polský ministr pro evropské záležitosti Szymon Szynkowski vel Senk prohlásil, že Varšava nesouhlasí s vnucováním absurdních nápadů.

„Brusel zneužívá pravomoci. Chtějí umístit migranty do Maďarska silou. To je nepřijatelné, chtějí nuceně z Maďarska udělat zemi migrantů,“ řekl podle svého mluvčího Zoltána Kovácse maďarský premiér Viktor Orbán.

„Dokud bude u moci vláda Práva a spravedlnosti (PiS), nepřipustíme, aby nám někdo ukládal nějaké migrační kvóty, kvóty na uprchlíky z Afriky, Blízkého východu, Araby, muslimy a bůhví koho dalšího,“ prohlásil polský premiér Morawiecki z PiS, které se k migraci staví stejně odmítavě jako Orbánova strana Fidesz.

V Polsku se na podzim budou konat parlamentní volby.

Morawiecki dodal, že o reformě se bude určitě jednat na unijním summitu. Polsko podle něho prosazuje „utěsnění hranic EU a nepřipouští velké migrační masy“ a nedopustí, aby „pašeráci lidí diktovali podmínky Evropské unii“.

Příspěvek ve výši 20 000 eur za každého migranta, kterého země neubude chtít přijmout v rámci stanovené kvóty, náměstek polského ministra vnitra Bartosz Grodecki označil za „trest“.

V televizi TVP Info řekl, že existuje obrovský nepoměr mezi částkami, které EU vynakládá na migranty z jihu a na uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny.

Český expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na Twitteru uvedl, že „servilní Fialova vláda zradila Českou republiku“, a označil dohodu států za šílenost. (sfr)