Inflace v eurozóně je nejnižší za více než rok. Poklesla na 6,1 procenta. (Ilustrační foto)

Meziroční míra inflace v eurozóně v květnu poklesla na hodnotu 6,1 procenta z dubnových 7 procent. Tempo zdražování je nejpomalejší od loňského února. Loni v květnu činila inflace v zemích používajících euro 8,1 procenta. Hlavní podíl na inflaci mělo i letos v květnu zdražování potravin.

Meziměsíčně se ceny v eurozóně nezvýšily. Rychlý odhad neobsahuje údaje za celou Evropskou unii, ty úřad zveřejní v polovině června.

V kategorii potravin, alkoholu a tabákových výrobků inflace v květnu oproti předchozímu měsíci klesla o procentní bod na 12,5 procenta. I nadále však byla výrazně vyšší než u neenergetického průmyslového zboží (5,8 procenta) a služeb (pět procent).

Ceny energií, které k loňské rekordní inflaci přispívaly velmi silně, v květnu poklesly o 1,7 procenta.

Nejvyšší inflace z celé dvacítky zemí eurozóny byla v květnu ve Slovensku a Lotyšsku s hodnotou 12,3 procenta. Naopak nejméně ceny rostly v Lucembursku (dvě procenta), Belgii (2,7 procenta) a Španělsku (2,9 procenta).

V Německu inflace podle metodiky EU prudce poklesla na 6,3 procenta z dubnových 7,6 procenta. Ve Francii meziroční růst spotřebitelských cen podle metodiky EU také zpomalil, a to na šest procent z dubnových 6,9 procenta. Jedná se o data harmonizovaná s metodikou výpočtu v EU.

K výraznějšímu pokles v květnu nastalo také v Polsku, kde se inflace z dubnových 14,7 procenta propadla na 13 procent.

Český statistický úřad zveřejní květnová data o inflaci 12. června. V dubnu se Česko i přes výrazný pokles inflace na 14,3 procenta (dle metodiky Eurostatu, které je odlišná od metodiky ČSÚ; pozn. redakce) z březnových 16,5 procenta nadále drželo mezi zeměmi, kde ceny rostou nejrychleji. (at)