Malina je v úpadku. Soud vybral insolvenčního správce. Insolvenci čelí i FG Energy. (Ilustrační foto).

Energetický holding Malina je v úpadku. Rozhodl tak Městský soud v Praze poté, co na sebe tato skupina podala sama návrh na insolvenci. Podobné potíže má další dodavatel fotovoltaiky a to ostravská společnost FG Energy, která čelí insolvenčnímu návrhu. 

Věřitelům holdingu Malina běží dvouměsíční lhůta na přihlášení pohledávek. Soud již zároveň určil insolvenčního správce Maliny.

Společnost Malina se zaměřovala na dodávky střešních solárních elektráren. Firma se do finančních problémů dostala tím, že nezvládala dokončit zakázky. Přesto nadále přijímala nové klienty. Počet nerealizovaných elektráren se tím nadále zvyšoval. Firmě nepomohly ani zálohy, které od klientů vybírala.

„S ohledem na velký počet věřitelů hrozí v tomto případě riziko, že se instalace nedokončí a zákazníci dostanou zpět jen velmi malou část peněz, které zaplatili. Proto považujeme reorganizaci na základě schváleného reorganizačního plánu za lepší variantu pro další řešení problémů společnosti,“ uvedla firma.

Zákazníky Maliny už začala přebírá konkurence, například ČEZ nebo Solar Power.

Firma Malina dluží nejen bývalým pracovníkům a klientům, ale také obchodním partnerům. Policie jí již údajně zajistila půl milionu korun kvůli možné trestné činnosti.

Celkové závazky firmy dosahují výše 1,4 miliardy korun.

Insolvenčnímu návrhu čelí i další firma působící v oblasti fotovoltaického byznysu. Na společnost FG Energy podal návrh na insolvenci věřitel.

„Dlužník svůj splatný závazek vůči insolvenčním navrhovatelům do dnešního dne nesplnil a podle insolvenčních navrhovatelů je dlužník v úpadku pro platební neschopnost,“ stojí v návrhu na insolvenci.

Navrhovatel uvedl, že mu FG Energy dluží 216 107 Kč. V návrhu rovněž uvádí další dva věřitele firmy s pohledávkou ve výši 544 135 Kč a 289 500 Kč.

Zákazníci firmy si stěžovali na nedokončené instalace a na špatnou komunikaci. Byla proto vyloučena z Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT). (sfr)