Tuzemská průmyslová výroba v březnu stoupla o 2,2 %. Stavební produkce klesla o 6 %. (Ilustrační foto).

Tuzemská průmyslová výroba v březnu meziročně stoupla o 2,2 procenta. Stavební produkce v Česku meziročně v březnu klesla o 6 %. Růst průmyslové produkce nejvýznamněji ovlivnila výroba motorových vozidel. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce v březnu meziročně vzrostla o 2,2 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,7 procenta. K růstu přispěl velkou mírou automobilový průmysl. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 1,7 procenta.

„Meziroční růst produkce nejvýznamněji ovlivnila výroba motorových vozidel, kde se produkce zvýšila meziročně o 42 % a meziměsíčně o více než desetinu,“ vysvětlil ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Vedle vlivu nižší srovnávací základy se v tomto odvětví projevilo i zlepšení dodávek komponentů. Ve většině průmyslových odvětví však produkce meziročně poklesla,“ dodal.

Nejhorší záporný výsledek v březnu vykázalo odvětví výroby a rozvodů elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Pokles však zčásti ovlivnila vysoká srovnávací základna, neboť loni v březnu se zvýšila produkce uhelných elektráren.

Pokles zaznamenaly i odvětví výroby ostatních nekovových minerálních výrobků, chemický průmysl, hutnictví a slévárenství nebo těžba a dobývání, kde produkce meziročně klesla o pětinu, uvedl ČSÚ.

Stavební produkce v ČR meziročně klesla o šest procent, když meziměsíčně byla nižší o necelé procento.

Úřady vydaly meziročně o více než 13 procent stavebních povolení méně, přičemž jejich orientační hodnota klesla o více než 6 procent. Staví se také o pětinu méně bytů.

„Zatímco meziměsíční pokles šel plně za pozemním stavitelstvím a inženýrské stavby rostly, k meziročnímu poklesu přispěly oba segmenty stejnou měrou,“ upozornila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Poprvé od podzimu 2021 se podle ČSÚ meziročně snížila v průmyslu hodnota nových zakázek, v porovnání s loňským březnem byla nižší o 1,7 procenta. Tuzemské zakázky sice stouply o 5,6 procenta, ale ze zahraničí klesly o pět procent.

„Meziměsíčně klesla hodnota nově uzavřených průmyslových zakázek již šestý měsíc v řadě,“ zdůraznila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

O více než pětinu klesla hodnota nových zakázek v kovovýrobě, hutnictví a slévárenství, o desetinu v kovodělném průmyslu a opětovně se snížila poptávka i v chemické výrobě. (sfr)