Fotbalová Sparta plánuje odejít z Letné. Nový stadion chce vybudovat zřejmě na Strahově. (Ilustrační foto: vize rekonstruovaného stadionu na Letné).

Fotbalová Sparta plánuje odejít z Letné. Nový fotbalový stadion chce vybudovat zřejmě na Strahově. Potvrdil to ředitel komerčního úseku Tomáš Křivda v rozhovoru pro Radiožurnál Sport. K výstavbě nového stadionu a odchodu z tradiční pražské Letné však zcela jistě nedojde v nejbližších 5 letech.

Hlavní variantou pro nový stadion klubu AC Sparta je pražský Strahov. Již dříve se objevila informace, že by Sparta chtěla v této lokalitě vybudovat tzv. „národní stadion“ s kapacitou přes 30 tisíc míst.

„Sparta rozhodně bude muset přistoupit ke stavbě nového stadionu, protože pokud bychom současný stadion měli v uvozovkách jenom přestavovat a dále modernizovat, tak nám už nenabízí možnosti pro zvyšování kapacity a zvyšování komfortu návštěvníků,“ prohlásil Křivda.

„Když to řeknu nejjednodušším způsobem, chybí nám zde místo, v němž bychom zlepšovali služby pro návštěvníky stadionu a případně navyšovali kapacitu,“ dodal.

Klub by výstavbu nového stadionu financoval z vlastních zdrojů, bez podpory z veřejných zdrojů.

Křivda dále podotkl, že organizovat fotbalový zápas je v současnosti mnohem náročnější než při poslední rekonstrukci letenského stadionu v 90. letech.

„Pokud budeme chtít zvýšit kapacitu, musíme jít nejen do výšky, ale i do šířky. A ani pozemek, který je vedle stadionu, není dostatečně velký, abychom se na něj se stadionem vešli, pokud máme dodržet rozměry hřiště, velikost tribun a příchody a odchody fanoušků na stadion,“ prohlásil.

Výstavba nového stadionu Sparty však podle Křivdy není otázkou nejbližších let.

„V tuto chvíli nejsme v situaci, kdy bychom měli jasně definováno, kde by nový stadion mohl a měl stát. Nejsme v situaci, kdy bychom měli jakákoli povolení pro stavbu nového stadionu. Se znalostí těchto procesů a délky jakékoli stavby v České republice můžeme říct, že horizont rozhodně přesahuje příštích pět let,“ dodal s tím, že pravděpodobně bude celý proces trvat ještě déle.

Sparta již dříve oznámila, že nabízí Fotbalové asociaci ČR, že by postavila na pražském Strahově fotbalový stadion i pro potřeby české reprezentace a to s kapacitou 30 až 40 tisíc diváků. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Fotbalová Sparta chce ekonomicky posílit: Přebuduje stadion, na tribunách chystá kanceláře