Fotbalová Sparta plánuje přebudovat stadion na pražské Letné. (FOTO: Pelčák a Partner Architekti)

Fotbalová Sparta chce přebudovat svůj stadion na pražské Letné a díky tomu i ekonomicky posílit tím, že nad tribunami vybuduje kancelářské prostory ke komerčnímu pronájmu. Klub to oznámil s tím, že vizuální návrhy ještě nejsou finálně schválené.

Součástí rekonstrukce stadionu mají být čtyři patra vybudovaná nad střechou horních ochozů tribuny k Letenské pláni a snížení úrovně hřiště.

Vedení AC Sparta Praha dlouhodobě uvažuje nad rozvojem Generali Areny a přebudováním některých částí stadionu, které by mělo navázat na rekonstrukci hlavní tribuny – ta byla dokončena v zimě 2015. Představenstvo klubu proto zadalo vypracování studie přestavby jižní tribuny letenského stadionu.

Vedení klubu zadalo studii rozvoje Generali Areny s těmito požadavky: renovace jižní tribuny s důrazem na zlepšení fanouškovského komfortu v ochozech i v zázemí (toalety, občerstvení), vybudování prostor pro klubovou síň slávy, která aktuálně Spartě chybí, a vytvoření dalších prostorů pro klub, jeho zaměstnance a další firmy, které se Spartou blízce spolupracují.


FOTO: Pelčák a Partner Architekti


Uvažovanou variantou rekonstrukce je také snížení úrovně hřiště a vybudování nové první řady v ochozech všech čtyř tribun kolem hřiště. Tímto krokem by se snížila hrací plocha na úroveň betonové plochy, která trávník obklopuje.

Z pohledu z ulice Milady Horákové má stavba celkem šest pater, uvnitř se počítá s prostory pro potřeby klubu i komerční využití. V přízemí by mohly být obchody a samozřejmě brány do hlediště.

Klub také ve spolupráci s Městskou částí Praha 7 dlouhodobě hledá řešení budoucnosti celé oblasti Letná, jíž jsou Sparta a její stadion historickou součástí. Sparta hraje své domácí zápasy na místě za vodárenskou věží již více než 100 let.


FOTO: Pelčák a Partner Architekti


Důležitým aspektem uvažované rekonstrukce by byl fakt, že by klub posílil po ekonomické stránce i jinou cestou, než je finanční podpora ze strany majitele. Všechny příjmy z případných pronájmů prostor a dalšího komerčního využití by plynuly do klubového rozpočtu.

Tyto příjmy by pak měly pozitivní dopad na hospodaření klubu také z pohledu Financial Fair Play.

Kromě rekonstrukce celé jedné části stadionu vedení vypracovává návrhy na další inovace: nové velkoplošné obrazovky, ozvučení a osvětlení Generali Areny. (sfr)