Stanjurovo ministerstvo financí pronajme svoji budovu pro kosmický program EU. (Ilustrační foto).

Stanjurovo ministerstvo financí pronajme svoji budovu pro kosmický program EU. Půjde o pronájem prostor datového centra pro potřeby Agentury Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA). Vyplynulo to z materiálů ministerstva financí pro vládu ČR.

Ministerstvo financí na jednání vlády předložilo informaci o záměru nadlimitní veřejné zakázky „Pronájem prostor datového centra pro potřeby EUSPA“, a to přímým zadáním zakázky státnímu podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS).

Uzavřením smlouvy budou podle ministerstva financí zajištěny potřeby Agentury Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA) v podobě nájmu bezpečného datového centra provozovaného SPCSS a dojde k naplnění mezinárodních závazků vyplývajících pro Českou republiku z Hostitelské dohody mezi ČR a EUSPA a navazujících memorand o porozumění.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 77 mil. Kč bez DPH na období 48 měsíců, tedy 4 let.

EUSPA se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA).

Sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů, jako jsou evropský globální satelitní systém Galileo, program Copernicus pro pozorování Země, evropský systém pro pokrytí geostacionární navigací EGNOS či GOVSATCOM pro družicovou komunikaci EU ve státní správě.

Stávající programy v budoucnu doplní program bezpečného družicového spojení IRIS2. Kosmická agentura v současnosti sídlí v pražských Holešovicích, ale toto sídlo již kapacitně nestačí. (sfr)