Inflace v Evropské unii v únoru klesla pod 10 procent. Poprvé od loňského července. (Ilustrační foto).

Inflace v Evropské unii v únoru klesla na 9,9 procenta a poprvé od loňského července se dostala pod 10 procent. Inflace v Česku zůstává nadále třetí největší v EU. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat. 

Tempo meziročního růstu cen v EU zpomalilo proti lednu o desetinu procentního bodu na 9,9 procenta.

Inflace se podle Eurostatu snížila i v České republice, kde však s hodnotou 18,4 procenta zůstává stejně jako v lednu třetí nejvyšší v celé unii.

Eurostat nyní také potvrdil svůj dřívější odhad únorové inflace v eurozóně – ta z lednových 8,6 procenta klesla o desetinu bodu.

Inflace se přes postupné snižování stále pohybuje výrazně nad průměrem posledních let. Loni v únoru činila v EU 6,2 procenta a v eurozóně 5,9 procenta.

Nejrychleji rostly letos v únoru ceny v Maďarsku, i když se tam inflace mírně snížila na 25,8 procenta.

Po Lotyšsku (20,1 procenta) následovalo Česko, kde meziroční růst cen zpomalil z lednových 19,1 na 18,4 procenta.

Nejlepší situace je v Lucembursku, kdy v únoru inflace dosáhla 4,8 procenta. V Belgii činila 5,4 procenta a ve Španělsku dosáhla 6 procent.

V porovnání s lednem klesla v EU meziroční inflace v 15 členských zemích. Stoupla naopak v deseti a ve dvou zůstala beze změny.

V únoru dál sílil vliv zdražování potravin na celkovou inflaci v eurozóně, kterou loni tlačily vzhůru především ceny energií. V únoru letošního roku se na inflaci nejvíce podílely ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků a podílem 3,10 procentního bodu.

Podíl energií výrazně klesl, a to na 1,64 procentního bodu. Dostaly se tak před ně i služby (2,02 bodu) a neenergetické průmyslové zboží (1,74 bodu).

Podle ČSÚ růst cen v Česku mírně zpomalil. Inflace v únoru letošního roku podle údajů ČSÚ klesla na 16,7 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Růst cen v Česku mírně zpomalil. Inflace v únoru klesla na 16,7 procenta