CSG vstupuje do bezemisní dopravy a samořiditelných vozidel: Stala se akcionářem Gaussin. (Ilustrační foto).

Holding CSG vstupuje do segmentu bezemisní dopravy a samořiditelných vozidel. CSG se stala největším akcionářem francouzské společnosti Gaussin.

Czechoslovak Group (CSG), průmyslový holding sídlící v České republice a vlastněný českým podnikatelem Michalem Strnadem vstupuje do segmentu bezemisní inteligentní dopravy a za tím účelem se propojil se špičkovým světovým hráčem v tomto oboru.

Informoval o tom mluvčí CSG Andrej Čírtek.

Holding CSG poskytl rozvojovou investici formou navýšení základního kapitálu a úpisu nových akcií francouzské firmě Gaussin SA, významnému světovému výrobci bezemisních a samořiditelných vozidel pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích.

Akcie společnosti jsou veřejně obchodované na pařížské burze Euronext. CSG se stala největším akcionářem společnosti s podílem přes 20 procent a s právem na zastoupení v jejím představenstvu.

Společnost Gaussin je rodinou firmou založenou Eugènem Gaussinem v roce 1880 v Héricourtu, kde má dodnes vývojový a výrobní areál. V současné době je CEO Christophe Gaussin, prapravnuk zakladatele.

Společnost se rozhodla získat rozvojový kapitál formou úpisu nových akcií v souvislosti s potřebou financování významných projektů pro velké zákazníky a akcie nabídla strategickému investorovi.



Tím se stal český holding CSG, který tak získal v Gaussinu více než 20procentní podíl a stal se tím jeho největším akcionářem, a to prostřednictvím účelové společnosti TABLON SPV a.s.

CSG tak rozšířila svoje portfolio o podíl ve významném světovém výrobci bezemisních a samořiditelných vozidel zajišťujících logistiku na letištích, v přístavech či velkoskladech. Gaussin má dva výrobní závody ve Francii a licenční výroba probíhá v Singapuru, Sydney a Kataru.

Michal Strnad, majitel CSG, k tomu uvedl: „Naše skupina je aktivní v dopravním a automobilovém průmyslu. Investice do společnosti Gaussin skvěle zapadá do našeho portfolia a zcela naplňuje současné trendy v dopravě vedoucí ke zvýšení bezpečnosti a snížení jejích ekologických dopadů.“

Mezi zákazníky společnosti Gaussin patří známé světové korporace z nejrůznějších oborů. Gaussin jim dodává uzavřený ekosystém produktů, který kompletně řeší logistiku zboží, případně i osob v uzavřených zónách: elektromobilní vozidla a podvozky s bateriemi či vodíkovými články, elektrolyzéry pro výrobu vodíku či elektrické nabíječky a systémy autonomního či dokonce samořiditelného pohybu vozidel bez potřeby lidského řidiče, informovala CSG.

Nosnost podvozků se pohybuje od 16 do 75 tun. Volitelnou výbavou vozidel je i robotická ruka. O výjimečném postavení společnosti Gaussin svědčí i opakované vítězství v soutěži Dubai World Challenge for Self-driving Transportation v letech 2019 a 2021. Firma je držitelem řady patentů, a to například patentu na automatickou výměnu vybitých baterií za nabité (tzv. swapping).

Czechoslovak Group (CSG) je holding navazující na tradici československého průmyslu, který vlastní český podnikatel Michal Strnad. CSG podporuje rozvoj tradičních českých, slovenských i zahraničních společností, jež se věnují obranné i civilní průmyslové výrobě a obchodu.

Jeho součástí jsou například automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi a výrobce radarů Retia. V podnicích začleněných do holdingu CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 000 zaměstnanců. V roce 2021 dosáhly konsolidované tržby holdingu hodnoty 14,4 mld. korun.

Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl a obranný průmysl. S produkty společností CSG se lze díky silné proexportní orientaci holdingu setkat na všech kontinentech a počet zákazníků holdingu se stále rozrůstá. (sfr)