Ambasáda USA ukázala nový neviditelný americký jaderný bombardér B-21 Raider.

Americká ambasáda v Praze zveřejnila nové fotky bombardéru B-21 Raider. Jedná se o první letoun 6. generace na světě, který má být budoucím strategickým bombardérem amerického letectva. B-21 Raider je schopen zasáhnout jakékoliv místo na planetě Zemi.

„Udrží Spojené státy a naše spojence v bezpečí a bude schopen porazit a odstrašit jakéhokoli potenciálního protivníka,“ napsala k snímkům ambasáda USA.

Armáda Spojených států a zbrojovka Northrop Grumman letoun představily už v prosinci loňského roku. Jde o nový americký bombardér za více než tři desetiletí.

Letoun B-21 Raider bude schopen nést konvenční i jaderné zbraně. Je vybaven mimo jiné technologií stealth, která umožňuje unikat pozornosti radarů.

Americké letectvo hodlá koupit minimálně sto strojů B-21 Raider. Nahradit jimi chce bombardéry B-1 Lancer a B-2 Spirit. V současné době se v různé fázi výroby nachází šest strojů B-21, první let by se měl uskutečnit v polovině tohoto roku.

Vedle společnosti Northrop Grumman se na vývoji a výrobě utajovaného letounu podílelo dalších 400 firem ze 40 amerických států. Podle původních odhadů z roku 2010 mělo každé letadlo stát 550 milionů dolarů (nyní 12,7 miliardy Kč).

Po započtení inflace by nyní cena za jeden stroj mohla činit až 750 milionů dolarů (17,3 miliardy Kč).

Podle amerického ministra obrany Lloyda Austina není B-21 jen další letadlo.

„Je to ztělesnění amerického odhodlání bránit republiku, kterou všichni milujeme,“ zdůraznil Austin.

Nový bombardér využívá nejnovější poznatky v oblasti technologií, které umožňují unikat pozornosti radarů.

„Padesát let pokroku v těchto technologiích se promítlo do tohoto letadla,“ vysvětlil Austin.

„I ty nejvíce sofistikované systémy protivzdušné obrany budou mít problém B-21 na nebi odhalit,“ upřesnil.

Nový bombardér je součástí reakce Pentagonu na rostoucí obavy z budoucího konfliktu s Čínou. USA se proto snaží modernizovat takzvanou jadernou triádu, kterou tvoří prostředky pro dopravení jaderné zbraně na místo určení – strategické bombardéry, mezikontinentální balistické rakety a balistické rakety odpalované z ponorek.

Podle ministra obrany Austina překoná letoun B-21 Raider v doletu jakýkoliv současný bombardér. S doplňováním paliva ve vzduchu, při použití zbraní dlouhého dosahu, tedy B-21 zasáhne jakékoliv místo na planetě Zemi. (sfr)