Stavební výroba v Česku v lednu rostla. Průmyslová výroba meziročně poklesla. (Ilustrační foto).

Stavební výroba v Česku v lednu rostla. Průmyslová výroba meziročně poklesla. Stavební výroba meziročně vzrostla o 5,4 procenta. Průmyslová výroba poprvé od loňského dubna meziročně klesla, a to o 1,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

V lednu se podle ČSÚ dařilo v Česku pozemnímu stavitelství, tedy stavbám bytových i nebytových budov. naopak produkce inženýrského stavitelství, tedy budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 5,1 procenta.

„V lednu umožnily příznivé klimatické podmínky stavbařům provádět veškeré stavební práce bez omezení a produkce meziročně vzrostla o 5,4 procenta.“

„Tahounem růstu byly pozemní stavby, které zaznamenaly meziroční růst o 7,9 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 4,2 procenta,“ informovala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Průmyslová výroba klesla

Průmyslová výroba v lednu poprvé od loňského dubna meziročně klesla, a to o 1,4 procenta. V prosinci přitom podle revidovaných údajů o 5 % vzrostla.

Pokles postihl na začátku roku většinu odvětví. Dařilo se však výrobě aut.

Meziměsíčně byla průmyslová výroba v lednu podle statistiků nižší o 2,7 procenta.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v lednu vzrostla v meziročním srovnání o 12,7 procenta.

„Ani dvouciferný růst ve výrobě motorových vozidel nedokázal převážit pokles ve většině dalších průmyslových odvětví,“ vysvětlil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

K poklesu také významně přispěla výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde se podle statistiků projevily nadprůměrně vysoké lednové teploty.

„Pětinový meziroční pokles produkce zaznamenala odvětví výroba chemických přípravků a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství, kde je ochlazení produkce znatelné již delší dobu. Tento trend potvrdil i pokles hodnoty nových zakázek,“ uvedla  vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu v lednu meziročně klesl o 0,8 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla téměř o 12 procent.

Hodnota nových zakázek pro český průmysl se v lednu meziročně zvýšila o 1,6 procenta. Zakázky ze zahraničí meziročně klesly o 3,5 procenta. Naopak hodnota tuzemských zakázek stoupla o 13,6 procenta.

K mírnému růstu nových zakázek nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení, výroba elektrických zařízení a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení. Ve výrobě motorových vozidel byla hodnota nových zakázek meziročně srovnatelná. (sfr)