EU se snaží regulovat Muska: Vadí jí jeho umělá inteligence.

Evropská unie požaduje od miliardáře Elona Muska, aby zaměstnal více lidí na moderování obsahu sítě Twitter. Unii znepokojuje, že firma na monitorování tweetů najímá více dobrovolníků a umělé inteligence.

Unijní žádost komplikuje Muskovy kroky k  reorganizaci ztrátového podniku, který loni v říjnu zakoupil za 44 miliard dolarů (983 miliard Kč).

Došlo již k propuštění více než poloviny z původních zhruba 7500 zaměstnanců Twitteru, včetně celých týmů důvěry a bezpečnosti v některých kancelářích. Zároveň Musk hledá levnější způsoby monitorování tweetů.

Plošné propouštění vyvolalo obavy, zda Twitter dokáže naplnit zákon EU o digitálních službách. Ten požaduje od platforem zavedení konkrétních opatření proti nelegálnímu obsahu do doby, než zákon nabude začátkem roku 2024 plné účinnosti.

Twitter k moderování obsahu využívá především automatizaci a některé ruční kontroly redukuje. FT uvedl, že na rozdíl od společnosti Meta Platforms, vlastnící sítě Facebook a Instagram, Twitter nezaměstnává tzv. ověřovače faktů.

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton letos v lednu ve videohovoru Muska vyzval, aby zaměstnal lidi, kteří se budou starat o naplňování unijního zákona o digitalizaci. Již dříve Muska dokonce varoval, že Evropská unie síť Twitter zakáže, pokud nebudou dodržována přísná pravidla o moderování obsahu. (at)