Česko má v EU stále nejnižší nezaměstnanost. (Ilustrační foto).

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v lednu podle sezónně přepočtených údajů zůstala na 6,1 procenta, kde setrvává od listopadu. Oproti loňskému lednu se snížila o 0,2 procentního bodu. Nejnižší stále zůstává v České republice, kde se ale o 0,2 bodu zvýšila a dostala se na 2,5 procenta.

Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V dalších zemích eurozóny se nezaměstnanost ve srovnání s prosincem rovněž nezměnila, zůstala na 6,7 procenta. Loni v lednu činila 6,9 procenta.

Z odhadů Eurostatu vyplývá, že v lednu bylo v celé EU bez práce 13,227 milionu osob, z toho 11,288 milionu v zemích platících eurem. Proti loňskému lednu se počet nezaměstnaných v EU snížil o 318.000 a v eurozóně o 220.000.

Kromě Česka se držela míra nezaměstnanosti pod třemi procenty také v Polsku, v Německu a na Maltě činila rovná tři procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost byla ve Španělsku, kde činila 13 procent, proti loňskému lednu se ale o 0,3 procentního bodu snížila.

V Řecku míra nezaměstnanosti klesla na 10,8 procenta z prosincových 12,4 procenta. Nezaměstnanost je tam nejnižší od začátku hospodářské krize v zemi. Nejvýše se míra nezaměstnanosti v Řecku dostala v roce 2013 a od té doby plynule klesá. Celkem tam bylo v lednu bez práce 501.948 lidí.

V případě Česka Eurostat vychází z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání. Podle ÚP míra nezaměstnanosti v České republice v lednu vzrostla o 0,2 procentního bodu na 3,9 procenta. (at)