Pražská plynárenská od května 2023 sníží ceny plynu i elektřiny pod vládní cenový strop.

Pražská plynárenská od května 2023 sníží ceny plynu i elektřiny pod vládní cenový strop. S účinností od 1. května 2023 sníží prodejní ceny zemního plynu v rámci základního ceníku „Standard“ pod vládou stanovený cenový strop, a to na 2 904 Kč za megawatthodinu, včetně DPH.

Zákazníci Pražské plynárenské mohou od uvedeného data využít nové fixované ceny zemního plynu i elektřiny. Ty budou v obou případech s fixací na jeden rok a taktéž pod vládou stanoveným cenovým stropem. V případě elektřiny se snížení prodejních cen bude týkat základního ceníku a produktů od něj odvozených (Eko Flexi, Komplet Eko Flexi).

V případě zemního plynu činí fixovaná cena 2 752,75 Kč/MWh (včetně DPH), bez stálých plateb. Ve srovnání s vládou stanoveným cenovým stropem průměrná domácnost s ročním odběrem 11 MWh využívající zemní plyn v bytě k vaření, ohřevu vody a topení učetří cca 3 000 Kč ročně.

V případě elektřiny je fixovaná cena 5 777,75 Kč/MWh (včetně DPH, bez stálých plateb). Ve srovnání s vládou stanoveným cenovým stropem ušetří průměrná domácnost v bytě s distribuční sazbou D02 a spotřebou 2,8 MWh/rok necelých 760 Kč ročně.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst.

Ceny energií pod vládou stanovené limity už v minulých týdnech začali nabízet i další dodavatelé. Například E.ON snížil svým klientům bez dlouhodobého závazku elektřinu proti stropu o 6 procent a plyn o 8 procent.

Části klientů snížila ceny plynu bez fixace také firma innogy, a to o zhruba 240 Kč za MWh. Snížení cen stávajícím zákazníkům oznámila také firmy Centropol nebo MND. Nový tarif představil také ČEZ. Ceny energií u něj budou klesat postupně, podmínkou je dlouhodobá smlouva. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČEZ upraví ceníky tarifů energií. Pod vládní strop se jeho ceny dostanou až příští rok

Stávajícím zákazníkům innogy s produktem Standard klesne cena plynu pod vládní strop

Dodavatelé energií a plynu v Česku snižují ceny pod vládní stropy