ČEZ upraví ceníky tarifů energií. Pod vládní strop se ceny dostanou až příští rok.

Největší dodavatel energií v Česku ČEZ upraví ceníky s tříletou a dvouletou fixací. Letos ale budou ještě zákazníci ČEZu platit plnou zastropovanou cenu. Snížení cen pod vládní strop se projeví až od příštího roku. Jiní dodavatelé již v posledních dnech snížili své ceny o pár desítek až stovek korun pod vládní strop. 

Zákazník, který si s dodavatelem sjedná tříletou fixaci, bude mít letos cenu na vládním stropu, ale postupně se mu cena dostane až na 1500 korun za megawatthodinu bez DPH, což je o tisíc korun méně než strop.

V případě tříleté fixace se tak zákazník topící plynem dostane až o 40 procent níže, než jsou zastropované ceny. Domácnost v rodinném domě, která topí plynem, tak může ušetřit  oproti stropu cca 10 000 korun ročně.

K výrazné úspoře se ale zákazník dodavatele dostane postupně. V prvním roce bude mít cenu dodávky na vládním stropu. U plynu to znamená 2500 korun za MWh bez DPH, u elektřiny jde o částku 5000 korun. V druhém roce ceny klesnou na 2090 korun u plynu a na 4690 korun u elektřiny.

Ve třetím roce bude zákazník platit společnosti ČEZ za plyn 1500 korun a 4332 korun za megawatthodinu elektřiny bez DPH. Ceny se týkají silové složky a do konečného účtu se ještě promítne cena distribuce a další poplatky.

ČEZ upozorňuje, že má stále ještě 1,5 milionu zákazníků na fixacích z doby těsně před krizí, takže tito lidé zatím platí méně, než je vládní strop. Stovkám tisíc z nich fixace brzy končí, a právě jim plánuje ČEZ nové produkty nabídnout.

Ceníky budou dostupné i pro nové klienty a také pro zákazníky na produktu na dobu neurčitou. Pokud budou velkoobchodní ceny na trhu dále klesat, ceníky bude pravidelně aktualizovat.

Ceny pod stropem nabídli E.ON, Innogy a Centropol. E.ON nabídl u plynu i elektřiny fixaci, pro níž je cena po dobu tří let neměnná. V případě, že zákazník plynem topí, zaplatí 2306 korun bez DPH, tedy o 200 korun méně než je vládní strop.

Podobně jako ČEZ na to jde společnost MND, která nabízí svým stávajícím zákazníkům, že od 1. ledna 2024 až do konce března roku 2025 budou mít cenu plynu na úrovni 2 480 korun za MWh včetně DPH.

ČEZ zatím neplánuje snížení cen pod strop pro své stávající zákazníky, kteří mají produkt na dobu neurčitou. Konkurenční Innogy, Centropol a E.ON již o pár stovek na megawatthodinu od tohoto února zlevnili. (at)