Putin slibuje letos růst ruské ekonomiky.

Prezident Putin oznámil, že ruská ekonomika odolala šokům způsobeným západními sankcemi a v letošním roce by měla dosáhnout mírného růstu. Rusko čelí rozsáhlým ekonomickým sankcím, kterými západní země reagují na ruskou agresi na Ukrajině.

Putin již v polovině minulého měsíce uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v loňském roce podle předběžných údajů snížil pouze o 2,5 %, ačkoliv mnozí ruské ekonomice předpovídali pád o 20 %.

Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem ledna ve svém aktualizovaném globálním hospodářském výhledu odhadl, že ruská ekonomika v loňském roce  klesla o 2,2 % po nárůstu o 4,7 % v roce předchozím.

Letos fond očekává nárůst ruské ekonomiky ekonomiky o 0,3 %, i když v říjnu předpovídal pokles o 2,3 %. V příštím roce MMF počítá se zrychlením růstu na 2,1 %.

Evropská komise zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu ekonomiky v Česku o 0,1 % na rok 2023.

V Česku v loňském roce skončily veřejné finance ve schodku 3,9 % HDP. Letos by měl stát dle schváleného rozpočtu hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun.

Česká národní banka zhoršila odhad letošního schodku veřejných financí na 4,5 % hrubého domácího produktu (HDP). Ještě na podzim se očekávalo, že schodek bude 3,8 % HDP. (at)

EK zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu HDP v ČR o 0,1 % v roce 2023