Evropská komise zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu ČR o 0,1 % na 2023. (Ilustrační foto)

Evropská komise zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu ekonomiky v Česku o 0,1 % na rok 2023. Evropská ekonomika se na přelomu let 2022 a 2023 dostane do recese a hospodářský růst v příštím roce proti původním odhadům výrazně zpomalí a to zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

Ve své podzimní makroekonomické prognóze to uvedla Evropská komise (EK).

Hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvacítky členských zemí má v roce 2023 vzrůst o 0,3 procenta namísto 1,5 procenta, jak EK předpokládala v prognóze z léta. EK zároveň výrazně zvýšila odhadovanou míru inflace, kterou letos v průměru očekává na rekordních 9,3 procenta. Předchozí odhad byl o 1 procentní bod nižší.

Naproti tomu letošní růst HDP bude podle komise o něco vyšší, především díky silnému oživení v první polovině roku a stále relativně nízké nezaměstnanosti. Podle nejnovější předpovědi EK vzroste HDP v rámci EU o 3,3 procenta; dříve EK odhadovala růst o 2,7 procenta.

Inflační tlaky by v příštím roce měly podle komise mírně polevit, ale meziroční míra nadále zůstane relativně vysoká na 7 procentech. Snížit by se měla až v roce 2024, kdy podle nejnovějšího odhadu klesne na tři procenta.

„Vysoké ceny energií přiživují inflaci, lidé v celé Evropě bojují s rostoucími životními náklady a naše firmy ztrácejí konkurenceschopnost,“ prohlásil ke zhoršení vyhlídek unijní ekonomiky místopředseda komise Valdis Dombrovskis.

V roce 2024 by se hospodářství podle odhadu EK mělo vrátit k pravidelnému růstu s průměrnou hodnotou 1,6 procenta.

Zhoršení v ČR

Evropská komise výrazně zhoršila odhad růstu české ekonomiky na rok 2023. Česká ekonomika se podle nejnovější makroekonomické prognózy Evropské komise bude v příštím roce pohybovat na hraně recese a její růst zpomalí na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent.

Na zhoršení odhadů se podepisuje zejména pokračující válka na Ukrajině a související energetická krize. Letos hospodářství v ČR díky relativně příznivé první polovině roku proti dřívějšímu odhadu mírně vzroste a to na 2,5 procenta.

Komise také zvýšila odhad míry inflace v ČR, která by se letos měla dostat na 15,6 procenta, což je po trojici pobaltských zemí nejvíce v celé EU.

Nejnižší z celé sedmadvacítky států zůstane letos v České republice nezaměstnanost, kterou komise předpovídá na 2,7 procenta.

V příštím roce by měla inflace klesnout na 9,5 procenta a být níže než na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku, kde se očekává další růst cen pro spotřebitele. Nezaměstnanost se v ČR dle prognózy EK zvýší na 3,3 procenta.

„Česká průmyslově založená ekonomika spoléhající na dovoz je nadále silně zasažena problémy v dodavatelských řetězcích a vysokými cenami energií,“ uvedla komise.

Zhoršení vyhlídek české ekonomiky podle ní souvisí se složitou finanční situací domácností a firem a se zhoršením důvěry spotřebitelů. EK na přelomu roku očekává pokles spotřeby domácností vyvolaný snížením jejich reálných příjmů. Omezený bude v příštím roce podle EK růst investic, a to navzdory očekávaným vládním investicím ze záchranného unijního fondu.

Ministerstvo financí ČR v nové makroekonomické prognóze zlepšilo odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 2,4 procenta. V srpnu odhadovalo růst o 2,2 procenta. V příštím roce čeká hospodářský pokles o 0,2 procenta. (sfr)