Air Products dosáhla za 1. čtvrtletí dvouprocentní nárůst zisku na akcii na výši 2,57 USD.

Společnost Air Products (NYSE:APD) oznámila hospodářské výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2023. Čistý zisk (GAAP) ve výši 584 milionů USD vzrostl oproti stejnému období předchozího roku o šest procent. Marže čistého zisku (GAAP) ve výši 18,4 % se oproti předchozímu roku nezměnila a zisk na akcii (GAAP) vzrostl oproti předchozímu roku o více než dvě procenta na 2,57 USD.

Tržby za první čtvrtletí ve výši 3,2 miliardy dolarů vzrostly oproti předchozímu roku o šest procent.

Předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti Air Products Seifi Ghasemi k výsledkům uvedl: „Sehraný tým společnosti Air Products tvrdě pracoval na tom, aby v tomto čtvrtletí dosáhl dobrých výsledků a překonal výrazné ekonomické oslabení, měnové problémy a další nepříznivé faktory.“

„Jsme hrdí na to, že jsme dosáhli významných milníků v budovaných projektech, včetně dokončení druhé fáze zplyňovacího a energetického projektu Jazan v hodnotě 12 miliard dolarů, pokračujícího pokroku ve financování projektu výroby zeleného vodíku NEOM a oznámení plánů na stavbu největšího projektu zeleného vodíku v USA ve státě Texas.“

„Důležité je, že jsme opět zvýšili dividendu, jak to činíme již více než 40 let po sobě, a očekáváme, že v roce 2023 vyplatíme našim akcionářům více než 1,5 miliardy dolarů,“ zdůraznil Ghasemi.

K růstu zisku došlo hlavně díky vyšším cenám v největších segmentech, doplněné příznivým růstem objemů obchodu především v Asii a Americe a díky vyšší poptávce místních spotřebitelů i obchodníků.

Výsledky ovlivnil také jednorázový přínos ze společného podniku s ARAMCO a ACWA POWER v Jazanu v Saudské Arábii, kde byla dokončena jednotka na separaci vzduchu. Dobrých výsledků bylo dosaženo navzdory vyšším provozním nákladům a nepříznivému měnovému vývoji v důsledku posílení amerického dolaru.

Výhled

Společnost Air Products nadále očekává celoroční výhled upraveného zisku na akcii za fiskální rok 2023 ve výši 11,20 až 11,50 USD, což je o 9 až 12 % více než v předchozím roce. Pro druhé čtvrtletí fiskálního roku 2023 činí výhled upraveného zisku na akcii společnosti 2,50 až 2,70 USD, což je o 7 až 15 % více než upravený zisk na akcii za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2022. Za celý fiskální rok 2023 společnost nadále očekává kapitálové výdaje ve výši 5,0 – 5,5 miliardy USD.

O společnosti Air Products

Air Products (NYSE: APD) je přední světová společnost zabývající se výrobou průmyslových plynů, která na trhu působí 80 let. Společnost se zaměřuje na zajištění energií, udržitelný rozvoj a rozvíjející se trhy. Dodává potřebné technické plyny, související vybavení a odborné aplikační poradenství desítkám průmyslových odvětví, od rafinérií, chemického a strojírenského průmyslu přes výrobu elektrotechniky, zpracovatelský průmysl, až po potravinářství. Air Products je rovněž světovým lídrem v dodávkách technologií a zařízení pro zpracování zkapalněného zemního plynu. Společnost vyvíjí, navrhuje, staví, vlastní a provozuje některé z největších světových průmyslových plynárenských projektů. To zahrnuje projekty v oblasti zplyňování, které udržitelně přeměňují bohaté přírodní zdroje na syntetický plyn pro výrobu vysoce hodnotné energie, paliv a chemikálií, projekty na zachytávání uhlíku a světové projekty bezuhlíkového vodíku, které podporují globální ekologickou dopravu a přechod na bezemisní energetiku.

Společnost dosáhla ve fiskálním roce 2022 obratu ve výši 12,7 miliard USD, působí v 50 zemích a její současná tržní kapitalizace činí přibližně 70 miliard USD. Více než 21 000 kvalifikovaných a talentovaných zaměstnanců z různých prostředí je vedeno vyšším posláním společnosti Air Products vytvářet inovativní řešení, jež jsou přínosem pro životní prostředí, podporovat udržitelný rozvoj a řešit výzvy, kterým čelí zákazníci, komunity i celý svět.

Další informace na webových stránkách www.airproducts.cz nebo na LinkedInTwitterFacebook či Instagram. (sfr)