Na českých silnicích přibývá elektromobilů. ČEZ loni zaznamenal o 25 % víc odběru energie pro jejich dobití

Za 25% růstem odběrů energie na dobíjecích stanicích stojí tisíce nových elektromobilů na českých silnicích. Mapa dobíjecích bodů ČEZ se neustále rozšiřuje, jen loni jich v Česku přibylo 130. Poroste také podíl ultrarychlých stanic.

Stejně jako v přechozích letech byly stojany ČEZ i loni hlavním dodavatelem energie do baterií elektromobilů a tahounem rozvoje dobíjecí infrastruktury v České republice. Řidiči u nich během 265 tisíc zastavení načerpali přes 4,4 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů.

„Letos cílíme znovu na více než 20procentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi čtyřicet. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí. Česká republika má v podílu ultrarychlých a rychlých stanic v síti před Evropou náskok a rádi bychom jej i díky zkvalitňování naší sítě pomohli udržet,“ říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

ČEZ plánuje do roku 2030 zvýšit výkon sítě více než čtyřnásobně, a to zejména díky zmíněnému rozvoji vysokovýkonných hubů, které zrychlí dobíjení i čekání na něj. Ultrarychlých stanic je dnes téměř 20 %, tzn. více než 80% sítě ČEZ tvoří dobíjecí stojany o výkonu 50 kW. (at)