Další mimořádná valorizace důchodů. Od června by si mohli důchodci přilepšit až o 1000 Kč

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v České televizi odhadl, že důchody půjdou mimořádně nahoru už v červnu. Průměrné zvýšení by se mělo pohybovat mezi 700 až 1000 korunami. 

Kdy dojde k valorizaci, ovlivní už výše lednové inflace, kterou Český statistický úřad zveřejní 10. února. Podle Jurečky by to mohlo být už v červnu.

K mimořádné valorizaci dochází přesně po pěti měsících od měsíce, kdy inflace překročí pět procent. Už v loňském roce byly valorizace rekordní. Kromě řádné proběhly i dvě mimořádné, a to díky vysoké inflaci, která v součtu za celý předešlý rok činila v průměru 15,1 procenta.

Jurečka v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že na dvě loňské mimořádné valorizace šlo celkem 55 miliard korun. Díky tomu odešlo do předčasné penze i výrazně více lidí, než je obvyklé (80 653 osob).

Ekonomové apelují na vládu, aby mimořádné navýšení důchodů změnila. To ale ministr Jurečka odmítá. Měnit pravidla narychlo by podle něj nebylo fér, neboť lidé už s mimořádným navýšením počítají. Případné změny se tak mají řešit až v průběhu letošního roku během realizace důchodové reformy. Nový systém valorizací by měl podle ministra práce a předsedy lidovců vstoupit v platnost od 1. ledna příštího roku.

Mimořádné valorizace se počítají jinak než ty každoroční lednové. Zvyšuje se pouze zásluhová část penzí. Nahrává proto v prospěch lidem s vyššími penzemi. Čím vyšší důchod, tím víc ho mimořádná valorizace zvýší. Experti volají po spravedlivějším systému, ale žádný konkrétní návrh na změnu výpočtu na stole zatím není.

O valorizaci není nutné žádat. Dojde k ní automaticky a správa sociálního zabezpečení jen rozesílá informace o zvýšení výměry důchodu.

Jurečka také zmínil, že vláda možná při plánované revizi svého programového prohlášení vypustí záměr snížit odvody firem na sociální pojištění zaměstnanců o dva procentní body. Stát si podle něj v současné situaci nemůže dovolit výpadek příjmů dalších desítek miliard. (at)