Průmysl v Česku loni zdražil nejvíce za 30 let. Rostly ceny všech výrobců. (Ilustrační foto)

Průmysl v Česku loni zdražil nejvíce od roku 1993, tedy od vzniku České rpeubliky. Rostly však ceny všech výrobců. V zemědělství se meziročně zvýšily o 31,8 procenta, v průmyslu o 24,3 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).  

Ceny stavebních prací stouply o 12,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 5,8 procenta.

V prosinci meziroční růst v zemědělství a průmyslu zpomalil. U stavebních prací a tržních služeb však byl mírně rychlejší.

„Meziroční růst cen všech výrobců v prosinci pokračoval,“ konstatoval vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Průmysloví výrobci v prosinci proti předchozímu roku zvýšili ceny o 20,1 procenta, zemědělští o 27,3 procenta. Ceny stavebních prací v posledním loňském měsíci vzrostly meziročně o 12,2 procenta a tržních služeb pro podniky o 7,3 procenta.

Ve srovnání s listopadem se ceny stavebních prací a tržních služeb zvýšily shodně o 0,6 procenta. Ceny zemědělských výrobců stouply meziměsíčně o 1,7 procenta, v průmyslu ceny klesly o 1,1 procenta.

Spotřebitelské ceny, do nichž se ceny výrobců promítají, v prosinci v Česku meziročně stouply o 15,8 procenta. Tempo inflace tak proti listopadu zpomalilo; v listopadu byly ceny meziročně vyšší o 16,2 procenta.

Za celý rok 2022 dosáhla podle ČSÚ průměrná míra inflace v Česku 15,1 procenta a byla nejvyšší od roku 1993.

V průmyslu loni ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu vzrostly o víc než polovinu, chemických látek a výrobků o víc než třetinu. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se v loňském roce zvýšily o 19,2 procenta.

„Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny energií o 40,4 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 23 procent,“ doplnil ČSÚ k prosincovému meziročnímu vývoji.

Zemědělci loni zvýšili ceny u rostlinných výrobků o 37,1 procenta a u živočišných výrobků o 24,4 procenta. Obiloviny zdražily téměř o polovinu, olejniny o 40 procent, brambory a vejce o víc než 28 procent, mléko, jatečná prasata a skot zhruba o čtvrtinu.

V prosinci ceny v rostlinné výrobě vzrostly meziročně o 20,7 procenta, v živočišné o 37,7 procenta. Nejvýrazněji téměř o tři čtvrtiny zdražila vejce, zhruba o polovinu jatečná prasata a brambory.

Ve stavebnictví ceny materiálů a výrobků v loňském roce stouply o 20,7 procenta, za prosinec byly meziročně vyšší o 15,8 procenta. Služby pro podniky loni zdražily za reklamu a průzkum trhu o 17,4 procenta, v oblasti zaměstnání a za skladování a podpůrné činnosti v dopravě shodně o 15,1 procenta.

Služby v zaměstnání v prosinci loňského roku zdražily o 27,4 procenta, za skladování a podpůrné činnosti v dopravě o 15,4 procenta a za reklamu a průzkum trhu o 15 procent. (sfr)