Německá ekonomika loni vzrostla o 1,9 procenta. Letos se však má mírně propadnout. (Ilustrační foto).

Německá ekonomika v roce 2022 vzrostla o 1,9 procenta. V letošním roce má však nejsilnější evropská ekonomika mírně klesnout. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce zvýšil o 1,9 % a to i navzdory dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

Na základě předběžných výsledků to oznámila šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová.

V roce 2021 vzrostla německá ekonomika o 2,6 procenta. Pro letošní rok vláda i ekonomové počítají s hospodářským poklesem o 0,4 procenta.

„Celkovou hospodářskou situaci Německa v roce 2022 poznamenaly následky války na Ukrajině, jako byl extrémní růst cen energií,“ prohlásila Brandová.

K tomu se podle ní přidaly zhoršené problémy s dodávkami materiálu a s dodavatelskými řetězci, masivní růst cen potravin a také nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Negativní roli sehrála i stále ještě pokračující epidemie covidu.

Německá vláda pro loňský rok počítala s celoročním růstem HDP o 1,4 procenta. Na letošní rok vláda prognózuje mírný hospodářský propad o 0,4 procenta.

Německá ekonomika je čtvrtá největší na světě.

Ekonomika v České republice ve 3. čtvrtletí roku 2022 meziročně stoupla o 1,5 procenta. Ekonomika Evropské unie (EU) ve 3. čtvrtletí 2022 vzrostla podle sezonně přepočtených údajů o 0,4 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Tuzemská ekonomika loni ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 1,5 procenta

Ekonomika Evropské unie stagnuje: Ve 3. čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta