ČNB loni prodělala téměř 412 miliard korun. Jde o největší ztrátu od rozdělení Československa. (Ilustrační foto).

Česká národní banka (ČNB) za rok 2022 prodělala téměř 412 miliard korun. Jedná se o její největší ztrátu od rozdělení Československa. Jen za loňský prosinec vytvořila ztrátu přes 110 miliard korun. Hlavními příčinami byl boj ČNB s inflací, posilující česká měna a dědictví éry devizových intervencí.

Z Dekádní bilance ČNB vyplynulo, že na konci roku 2022 byla banka v kumulované ztrátě 411,8 miliard korun.

„Kromě nejvyšší inflace v historii zdědila nová bankovní rada i nejvyšší ztrátu ČNB v historii,“ uvedl na počátku ledna guvernér centrální banky Aleš Michl.

Centrální banka podle něho nyní prioritně řeší inflaci.Ta v listopadu dosáhla meziroční úrovně 16,2 %. V letošním roce by mohla dokonce dosáhnout 20 %.

Poté ČNB plánuje změnit rozložení aktiv v bilanci tak, aby očekávaný výnos aktiv byl v delším horizontu vyšší než očekávaná ztráta na pasivech.

Právě to by mělo být předpokladem, aby centrální banka mohla být zisková.

ČNB však oficiálně zveřejní svůj hospodářský výsledek za rok 2022 až během prvního čtvrtletí letošního roku.

Koncem listopadu loňského roku měly banky u ČNB uloženu sumu blížící se 2,5 bilionu korun, což odpovídalo 26 procentům jejich celkového majetku. Vklady jim ČNB úročí sedmiprocentní úrokovou sazbou.

Měsíčně z toho plynou úrokové platby bankám ve výši 14,6 miliardy korun. Hlavní úlohou ČNB je péče o cenovou a finanční stabilitu v České republice. (sfr)