Zlevňování paliv v Česku skončilo. Ceny pohonných hmot už zase rostly. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Zlevňování paliv v Česku skončilo. Ceny pohonných hmot už zase rostou. Zlevňování paliv se zastavilo po více než dvou měsících. Za poslední týden zdražil benzín o 35 haléřů na 36,49 koruny za litr. Průměrná cena nafty vzrostla o 16 haléřů na 37,85 koruny.

Vyplynulo to z dat CCS.

I přes cenový nárůst za poslední týden zůstává benzín Natural 95 o zhruba korunu levnější než na začátku ruského vpádu na Ukrajinu koncem loňského února.

Litr nafty stál v před ruskou invazí o 1,40 Kč méně než v současnosti.

Nejlevnější palivo v ČR je v současnosti v Královéhradeckém kraji. Litr benzinu tam vyjde v průměru na 35,84 koruny a litr nafty na v průměru 37,26 Kč.

Nejdražší paliva tankují řidiči v Praze. Litr benzinu v hlavním městě stojí průměrně 37,90 Kč. Nafta se v Praze prodává v průměru za 39,04 koruny za litr.

V roce 2022 vzrostly ceny pohonných hmot v ČR na historická maxima, na což měla největší vliv ruská vojenská invaze na Ukrajinu.

Benzín Natural 95 byl nejdražší na přelomu července a srpna 2022, kdy se jeho průměrná cena blížila 48 korunám za litr. Cena nafty se vyhoupla na maximum v polovině března 2022, kdy její litr stál v průměru téměř 49,60 Kč.

Od druhé poloviny října až do konce roku ceny benzinu i nafty postupně v mezitýdenním srovnání klesaly.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Pohonné hmoty v Česku dále zlevnily. Benzín je nejlevnější za 11 měsíců