Polsko kupuje dalších 116 tanků Abrams. Mají odstrašit agresora na východě. (Ilustrační foto).

Polsko kupuje dalších 116 repasovaných tanků M1A2 Abrams. Mají odstrašovat agresora na východě. Polsko tak pokračuje v masivním zbrojení. Starší tanky Abrams nakoupí z USA za 1,4 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 32 miliard korun. Sloužit mají u 1. varšavské obrněné brigády.

V následujících letech polská armáda získá stovky nejnovějších typů M1A2.

„Tanky pojedou na východ naší země, aby účinně odradily agresora. Děkujeme za naši polsko-americkou spolupráci, jejímž výsledkem je, že polští tankisté již cvičí na tancích Abrams v Biedrusku, takže budou moci plynule převzít své povinnosti ohledně použití tanků Abrams, které zde budou dodány 1. varšavské obrněné brigádě,“ uvedl místopředseda vlády a ministr obrany Mariusz Błaszczak.

Nákup repasovaných tanků je první etapou projektu, která zahrnuje i pořízení množství moderních typů ostré i cvičné munice.

Celková hodnota vojenské techniky, která bude Polsku dodána do roku 2024, činí zhruba 1,4 miliardy dolarů. Z toho téměř 200 milionů dolarů tvoří americká pomoc poskytnutá Polsku.

Získané repasované tanky M1A1 Abrams se vedle 250 nejmodernějších tanků M1A2 SEP v.3 Abrams nasmlouvaných v dubnu 2022 stanou součástí vybavení 18. mechanizované divize.

Kontrakt v celkové ceně 4,75 miliardy dolarů (téměř 108 miliard korun) spolu s doprovodným vybavením, včetně 26 vyprošťovacích vozidel M88A2 Hercules a 17 mostních souprav M1074, zahrnuje i výcvik, logistiku a dodávku munice.

Tanky M1A2 SEP v.3 mají být dodány v letech 2025-2026.

Armáda Spojených států v loňském roce přesunula do Polska 28 tanků M1A2 SEP v.2 Abrams spolu s instruktory pro výcvik polských posádek v rámci Abrams Academy zahájené ve výcvikovém středisku pozemních sil v Poznaňi.

Novější tanky si pořizuje i Armáda ČR. Ta zatím převzala z Německa jeden tank Leopard 2A4. Dalších 14 „Leopardů“ očekává v tomto roce. (sfr)