ERÚ rozhodl, kdy musí domácnosti v Česku šetřit během ledna 2023. (Ilustrační foto).

Energetický regulační úřad (ERÚ) v souladu s energetickým zákonem rozhodl, kdy mají spotřebitelé v Česku šetřit elektřinou během ledna roku 2023. Regulátor stanovil časy, kdy by měli spotřebitelé snížit spotřebu. V pracovních dnech pro spotřebitele platí celkem tři „úsporné“ hodiny, ve kterých by se měli dobrovolně uskromnit. O víkendových dnech jde vždy o 1 hodinu.

ERÚ zveřejnil časové úseky, v nichž by spotřebitelé měli elektřinou šetřit. Jelikož se spotřeba energie o víkendech a svátcích liší od pracovních dnů, jsou časová pásma pro snižování spotřeby odlišná ve všedních a volných dnech.

Od pondělí do pátku (pro pracovní dny) stanovil ERÚ celkem 2 časové úseky pro snižování spotřeby. První začne v 9:00 a skončí v 11:00 hodin, další nastane v 13:00 a potrvá do 14:00 hodin.

V sobotu je „úsporná hodinka“ vyměřena mezi 11. a 12. hodinou dopolední.  V neděli by spotřebitelé měli šetřit mezi 18:00 a 19:00 hod.

Uvedené „úsporné“ časové úseky platí v měsíci lednu 2023.

Od prosince roku 2022 mají spotřebitelé na žádost Evropské komise ve špičkových hodinách šetřit elektřinou. Evropská komise na konci září stanovila, že sedmadvacítka bude povinně snižovat spotřebu ve špičkových hodinách, kdy je zatížení nejvyšší.

Cílem je dosáhnout v těchto úsecích alespoň pětiprocentních úspor. Opatření a výběr času, v němž se bude energií šetřit, si jednotlivé státy rozhodují podle sebe.

Plán na dosažení úspor měly vlády Evropské komisi předložit do konce listopadu. (enn)