Na český trh vstoupil srovnávač Finbino. Přináší zahraniční zkušenosti a transparentnost.

Na český trh vstoupil nový srovnávač Finbino.com. Přináší si zahraniční zkušenosti a důraz na transparentnost. Srovnávač půjček Finbino.com není ve světě financí nováčkem. Má za sebou roky působení v severských zemích, ve Španělsku, Rumunsku či Brazílii. Na český trh se vydal až v listopadu 2022.

Čím obohatí nabídku českých srovnávačů, jaké zkušenosti si přináší a na čem plánuje vystavět svůj přínos pro české klienty, kteří se zajímají (nejen) o půjčky? Nejen o vstupu Finbino.com na český trh jsme si povídali s Erikem Makovickým, správcem projektu.

Začněme představením vašeho srovnávače. Jak a hlavně proč Finbino.com vzniklo?

Srovnávač Finbino.com coby nadnárodní projekt především reaguje na vývoj trhu s půjčkami. A to nejen v Evropě, ale například i v Jižní Americe. S rozmachem digitálních médií, regulace úvěrů ze strany národní legislativy, ale i díky rozmachu online platforem poskytovatelů půjček se stal trh půjček bezpečnějším a pro uživatele dostupnějším místem.

Jenže se ruku v ruce s tímto rozmachem významně zvýšil též počet nabídek, jimiž se zájemci o úvěr musejí probírat, aby si zvolili tu, která jim nejlépe padne. Takže se snížila přehlednost trhu a prodloužila doba, kterou zájemce o půjčku věnuje pouhému zjišťování základních informací o nabídce půjček a jejich podmínkách.

Právě tyto skutečnosti vedly (nejen) zakladatele projektu Finbino.com ke snaze usnadnit lidem orientaci v půjčkové oblasti, ale i v dalších segmentech osobních financí.



Co mohou zájemci o srovnání půjček očekávat právě od Finbino.com?

Cílem Finbino.com je pomoci lidem udělat správné rozhodnutí v situaci, kdy si chtějí (resp. potřebují) půjčit. Chceme poskytnout lidem prostor s jasnými informacemi o finančních produktech (nejen o půjčkách), usnadnit jejich porovnávání a nabídnout finanční vzdělávání. Protože bez alespoň základní finanční gramotnosti se správná rozhodnutí vybírají jen velmi obtížně.

Jak tedy Finbino.com funguje?

Náš nezávislý srovnávač zobrazuje na jednom místě seznam půjček nabízených bankami i nebankovními společnostmi. U každého úvěru najde klient všechny zásadní informace, včetně výše, úrokové sazby, RPSN a splatnosti půjčky. Srovnávač umí vyfiltrovat nabídky, co odpovídají požadavkům uživatele, aby se nemusel zdržovat úvěry, které jsou mimo jeho zájem.

Díky přehlednému a jednoduchému srovnání si každý vybere produkt podle svého gusta – jak také uvádíme na našich stránkách. Finbino je pro všechny klienty zdarma, vybraná půjčka se o žádné poplatky za naši službu nezdražuje.



Ve kterých dalších zemích Evropy působíte?

Finbino.com zahájilo již před několika lety svou činnost v severských zemích, konkrétně v Dánsku, Švédsku a Finsku. Velmi úspěšní jsme v Rumunsku nebo ve Španělsku, nedávno jsme nabídli své služby dokonce až na druhé straně Zeměkoule: v Brazílii. To samozřejmě především díky digitálním technologiím.

Které zkušenosti z těchto trhů považujete za zásadní?

Asi bych se nebavil o konkrétních zkušenostech z konkrétních trhů. Pravdou je, že v oblasti financí je trh extrémně konkurenční, takže v každé zemi je poměrně těžké se prosadit. Potřeby a nálady klientů jsme nejlépe odhadli v Rumunsku a ve Španělsku, kde se nám poměrně daří. Vstup do každé země je vždycky výzvou hlavně v odhadu cílové skupiny a jejích potřeb nebo způsobu vnímání naší nabídky a naší možnosti pomoci v rozhodování.

Co já nejvíce oceňuji jako výsledek několikaletého působení v oblasti srovnávání finančních produktů, je fakt, že právě díky zkušenostem s analýzou a porovnáváním nabídek na trhu se nám podařilo vybudovat kvalitní interní systémy. Ty nám umožňují efektivněji propojit potenciální klienty (uživatele) s potenciální společností (bankovní nebo nebankovní společnost). To vede k lepším výsledkům zejména při následné realizaci půjček.



Co vás přivedlo právě do České republiky?

Naše zkušenosti ukazují, že český trh se spotřebitelskými úvěry je atraktivním rozvinutým trhem, je relativně regulovaný, existuje zde velká konkurence nejen mezi nebankovními subjekty, ale i mezi bankami a dokonce i samotnými srovnávači.

Vstup na český trh je pro nás další výzvou, zda dokážeme českému spotřebiteli nabídnout srovnatelnými subjekty. Ale vnímáme jej i jako další příležitost s rozšiřování finanční gramotnosti. Připravujeme blog o osobních financích, ten spustíme začátkem roku 2023. Postupně přibývají poskytovatelé, jejichž nabídky půjček pro uživatele porovnáváme.

Čím se budete odlišovat od dalších srovnávačů, co jsou na českém trhu již delší dobu? Plánujete něčím rozvířit již celkem ustálené vody?

Rozdíl oproti ostatním například v tom, že chceme spoustu věcí prezentovat transparentně (což není příliš obvyklé). Na Finbinu jsme jako jedni z prvních uvedli, jak si vyděláváme a které společnosti nás odměňují. Všimli jsme si ale, že i konkurenční společnosti se začaly v poslední době na transparentnost orientovat.



Uživatelé jistě ocení, že na stránkách provozujeme simulátor splátek půjčky. Jde o pokročilou kalkulačku půjčky, která nejenže zobrazí výši splátek a jejich počet, ale generuje kompletní splátkový kalendář, aby si lidé udělali lepší představu o průběhu splácení půjčky, o niž mají zájem.

A co považuji za nesmírně důležité: Finbino.com vždycky spolupracovalo a bude spolupracovat jen s těmi nejlepšími. Srovnáváme nabídky půjček jen od poskytovatelů s rozsáhlými zkušenostmi, kteří jsou schváleni centrální bankou. Věnujeme velkou pozornost přesnosti a aktuálnosti informací. Před umístěním informací o srovnávaných půjčkách na náš web je ověřujeme a pravidelně aktualizujeme na základě aktuálních podmínek uvedených poskytovateli půjčky.

Takže službu spouštíte od nového roku – stejně jako blog?

Službu srovnání půjček a následného vyřízení prostřednictvím Finbino.com jsme již spustili – i když prozatím jen v počátečním, zatím trochu omezeném rozsahu. Ovšem na začátek roku 2023 plánujeme velké rozšíření všech kategorií, včetně blogu a finančního vzdělávání.

Děkujeme za rozhovor, a ať se daří.

(kom)