Armáda převzala od Německa první z tanků Leopard. Celkem jich vojáci dostanou 14. (Ilustrační foto)

Armáda ČR převzala první z tanků Leopard 2A4. Zbytek pak německá společnost Rheinmetall předá do konce roku 2023. Čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büchel získala ČR od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny. 

Je doma. První kus z dodávky 14 tanků Leopard 2A4 za naši pomoc Ukrajině. Další jsou na cestě. Nahrazujeme starou ruskou techniku,“ uvedla AČR na Twitteru. 

Ceremoniálu se v Přáslavicích na Olomoucku, kde sídlí 73. tankový prapor, účastnila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), náčelník Generálního štábu Karel Řehka, velvyslanci obou zemí, poslanci i senátoři.

Na daru 15 tanků Leopard se ministryně obrany Jana Černochová dohodla se svým německým protějškem Christine Lambrechtovou letos v květnu.

Součástí dodávky je kromě tanků (14 bojových a jednoho vyprošťovacího) počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků. Hodnota daru činí necelé 4 miliardy korun.

Starší tanky, jež jsou ale plně funkční, původně pocházejí z výzbroje ozbrojených sil Švýcarska a právě SRN. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall.

(Foto: Twitter AČR)

„Tanky byly vybírány ze zásob firmy tak, aby byly v co nejlepším technickém stavu. Následně všechny stroje projdou výrobním závodem a budou uvedeny do technického stavu tak, aby byly schopny operačního nasazení. Největší úpravy budou provedeny v oblasti spojovacích prostředků, kde komunikační systém bude upraven dle potřeb Armády ČR,“ uvedl už dříve plukovník gšt. Petr Milčický, ředitel sekce rozvoje sil MO. (pel)