Pohonné hmoty v ČR dál zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla v minulém týdnu pod 40 korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pohonné hmoty v ČR dál zlevňují. Litr Naturalu 95 se prodává v průměru za 39,34 koruny za litr, což je pokles o 1,17 koruny. Nafta stála v průměru 41 korun za litr, cena se tak za týden snížila o 1,85 koruny. 

Vyplynulo to z údajů společnosti CCS.

Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, kdy se průměrná cena blížila 48 korunám za litr, což byla nejvyšší úroveň vůbec. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

V létě ale pohonné hmoty trvale zlevňovaly, pokles cen se zastavil v posledním prázdninovém týdnu a na podzim šly cen opět raketově nahoru.

Aktuálně se ceny pohonných hmot přibližují hodnotám, kterých dosahovaly před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

Pohonné hmoty v Česku jsou ale stále výrazně dražší než před rokem. Tehdy zaplatili řidiči za benzin o 2,17 koruny na litru, za naftu pak o 4,97 koruny méně.

Nejdražší paliva jsou v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,84 koruny a nafta 41,93 koruny za litr.

Nejméně zaplatí řidiči ve Jihočeském kraji. Benzin tam je v průměru za 38,89 koruny za litr a nafta za 40,30 koruny za litr. (pel)