Rusko už utratilo za válku téměř 2 biliony korun, čtvrtinu svého ročního rozpočtu. (Ilustrační foto).

Rusko už za 9 měsíců invaze proti Ukrajině vynaložilo na válečné výdaje 82 miliard dolarů (v přepočtu 1,9 bilionu Kč), což je zhruba čtvrtina celkových výdajů státního rozpočtu Ruské federace za rok. S údajem přišlo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes.

Příjmy Moskvy z prodeje energetických surovin přitom kvůli sankcím klesají a válka se Kremlu dál prodražuje, napsal Forbes.

Letos na podzim se válečné výdaje Ruska zdvojnásobily. Vedení války tak Rusko vyjde nejméně na deset miliard dolarů (234 miliard korun) měsíčně.

Výdaje vzrostly kvůli počtu vojáků, kteří Rusko povolalo do války na Ukrajině po mobilizaci vyhlášené prezidentem Putinem.

Největším výdejem v rozpočtu ruské armády je samotná vojenská technika. Nejdražší jsou rakety, následují zbraně, munice nebo pohonné hmoty.

Rusko dosud vypálilo proti cílům na území Ukrajiny více než 4 tisíce raket. Průměrná cena jedné ruské rakety činí asi tři miliony dolarů.

Další významné položky ruských výdajů jsou platy vojáků a pak také odškodné vyplácené pozůstalým po mrtvých vojácích i pro raněné v bojích. (sfr)