Německá vláda nabídla Polsku protiraketové obranné systémy Patriot na zajištění vzdušného prostoru. (Ilustrační foto)

Německá vláda nabídla Polsku protiraketové obranné systémy Patriot na zajištění vzdušného prostoru poté, co minulý týden havarovala zbloudilá raketa poblíž polské vesnice blízko ukrajinských hranic a zabila dva lidi.

Přestože vyšetřování probíhá, polské úřady tvrdí, že raketu pravděpodobně odpálily ukrajinské síly protivzdušné obrany. Zpočátku se přitom předpokládalo, že se jednalo o raketu vypálenou z Ruska.

Představitelé Polska i Severoatlantické aliance následně oznámili, že se jednalo pravděpodobně o raketu ukrajinské protivzdušné obrany, která se snažila ruskou raketu zneškodnit.

Německo také uvedlo, že jeho letectvo by mohlo pomoci hlídkovat polské nebe.

„Nabídli jsme Polsku naši pomoc s obranou jeho vzdušného prostoru s našimi stíhačkami Eurofighter a se systémem protivzdušné obrany Patriot,“ uvedla německá ministryně obrany Christine Lambrechtová.

Zmínila dále, že NATO musí zlepšit své schopnosti protivzdušné obrany.

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak vyjádřil spokojenost s návrhem německé ministryně obrany a dodal, že navrhl Berlínu, aby byl systém umístěn na hranici s Ukrajinou.

Systém Patriot americké výroby je zařízení protivzdušné obrany středního dosahu, které používají USA a Německo a od října letošního roku také Polsko. (pel)