Velkoobchodní cena plynu pro trh v Evropě poprvé od června 2022 klesla pod 100 eur za megawatthodinu. (Ilustrační foto)

Velkoobchodní cena plynu pro trh v Evropě poprvé od června 2022 klesla pod 100 eur za megawatthodinu (MWh). Vyplynulo to z dat ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny plynu v Evropské unii. 

Od srpnového maxima je cena plynu nižší zhruba o 70 procent.

Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se v pondělí kolem 11.00 SELČ prodávala jedna MWh plynu s kontraktem na dodání v listopadu za 102 eur ( 2500 korun).

Krátce po poledni se cena dokonce pohybovala kolem 98,50 eura (2 410 korun) za MWh. Proti pátku tak vykazovala pokles o více než 13 procent.

Cena se tak přiblížila hodnotám z první poloviny června, kdy se na TTF pohybovala mezi 90 až 95 eury za MWh. V porovnání s cenou před rokem (40 eur/MWh) je však i 100 eur značně vyšší částka.

Situaci na trhu nyní nahrává fakt, že v Evropě jsou zásobníky prakticky zcela naplněné a díky teplému počasí není příliš velký tlak na spotřebu, což poptávku výrazně snižuje.

K obavám v posledních týdnech značně přispíval fakt, že z Ruska do EU proudí výrazně méně plynu než před válkou na Ukrajině. (pel)