Rohlík už společně se svými zákazníky zachránil přes 1 647 tun jídla. (Ilustrační foto: Rohlík)

Společnost Rohlík představuje kroky, které podniká k tomu, aby se co nejméně plýtvalo potravinami. V současné době Rohlík nabízí několik iniciativ, které výrazně napomáhají redukovat odpadové zboží. Jedna z nich – Zachraň jídlo, jen za poslední rok a půl zachránila více než 1 300 tun potravin. Kategorie „Ošklivky” ušetřila 300 tun nedokonalých kusů ovoce a zeleniny.

Tašky Zachraňujeme ovoce a zeleninu za pouhé čtyři týdny svého fungování pak zachránily na 4 tuny stále kvalitních potravin. Zákazníci navíc na tomto jídle výrazně ušetří.

„Když se díváme na množství zachráněných potravin, tak nám skutečně dochází, jak moc má naše snaha smysl. Jsme velmi rádi, že naši zákazníci tyto služby využívají a společně tak můžeme přispívat k udržitelnějšímu nakupování,“ uvedla Lutfia Volfová, tisková mluvčí Rohlik.cz

Zachraň jídlo

Sekci Zachraň jídlo představil Rohlík s cílem motivovat zákazníky k menšímu plýtvání před rokem a půl. V této kategorii zákazníci najdou například zboží s blížícím se datem expirace nebo zboží, které již nesplňuje stanovené standardy.

Aby se ovšem předešlo jejich plýtvání, Rohlík sníží jejich cenu a v rámci kategorie Zachraň jídlo ho nabídne zákazníkům. O tom, že má tato iniciativa smysl svědčí i fakt, že jen za poslední rok a půl Rohlík a jeho zákazníci společně zachránili přes 1300 tun potravin.

Tašky Zachraňujeme ovoce a zeleninu V polovině září představil Rohlík nový produkt – tašky „Zachraňujeme ovoce a zeleninu”. Jedná se o tašky plné potravin, které již nesplňují náležité standardy kvality, přičemž se ale jedná o stále nezávadné zboží.

Rohlík tedy tyto „odpisové” potraviny dal do tašky a nabídnul zákazníkům za velmi výhodnou cenu. Každá taška váží až 4 kg a obsahuje kombinaci následujících 5 typů produktů: papriky, banány, cukety, rajčata a jablka. Zachraňujeme ovoce a zeleninu skutečně odpovídá svému názvu, neboť za pouhé 4 týdny fungování Rohlík a jeho zákazníci zachránili téměř 4 tuny ovoce a zeleniny.

„Ošklivé” ovoce a zelenina

Žádný kus ovoce a zeleniny není souměrný a dokonale vypadající. To však neznamená, že by byl méně dobrý. Rohlík vidí jejich krásu a spolu se svými zákazníky dává i nedokonalým potravinám šanci a dokonce spolu už zvládli zachránit na 300 tun „ošklivek”.

Spolupráce s White Circus v rámci Global Goals Summit Dne 13. října 2022 proběhl Global Goals Summit a následné předávání cen SDGs. V rámci těchto akcí spojil Rohlík síly se společností White Circus, která zajišťovala catering. Rohlík pro obě akce dodával suroviny, které již nesplňovaly 100% standardy kvality, a po dobu 3 měsíců poskytl přes 3,5 tun potravin.

White Circus své pokrmy připravuje s co nejnižší uhlíkovou stopou na základě zero-waste principu. Mezi techniky, které využívají, patří například sušení, pečení, mražení a kvašení. V některých případech dokonce kombinaci zmíněných technik. Rohlík k efektivnímu zužitkování potravin motivuje i své zákazníky a vytvořil speciální stránku ve spoluprácí s White Circus. Více najdete zde.

Kuku sáčky

Rohlík se však soustředí i na předcházení degradace potravin. Od roku 2022 začal tedy Rohlik.cz odebírat od rakouské společnosti NaKu tzv. Kuku sáčky. Jedná se o sáčky vyrobené z kukuřičného škrobu, do kterých Rohlík balí pekárenské výrobky.

Tyto sáčky jsou zcela rozložitelné, proto je po jejich využití může zákazník vyhodit na kompost, kde se rozloží již za 28 dní. Jejich dalším benefitem je jejich prodyšnost a voděodolnost. Potraviny jako ovoce, zelenina, chléb a dokonce i houby v sáčku tudíž vydrží prokazatelně déle čerstvé. (pel)