Potravinářská komora ČR chce po vládě řešení energetické krize. Výzvu podepsalo 20 asociací a svazů. (Ilustrační foto)

Potravinářská komora ČR chce po vládě řešení energetické krize. Výzvu podepsalo 20 asociací a svazů působících v potravinářském průmyslu. Stát by podle nich měl zajistit zastropování ceny proudu i pro velké firmy a celkově snížit ceny plynu a elektřiny. 

Potravinářská komora České republiky oslovila předsedu vlády Petra Fialu (ODS) a další dotčená ministerstva dopisem, který podepsalo na dvacet asociací a svazů zastřešujících většinu výrobních podniků v rámci všech odvětví potravinářského průmyslu.

Mezi jinými Svaz pekařů a cukrářů, Český svaz zpracovatelů masa, Českomoravský svaz mlékárenský, Svaz výrobců nealkoholických nápojů, Českomoravský cukrovarnický spolek a další.

„Energetická krize zasáhla v současné době veškerý zpracovatelský průmysl nebývalou měrou. Situace v potravinářském oboru je kritická, což vidíme každý den na stále se zvyšujících cenách potravin. Vláda sice zastropovala ceny elektřiny a plynu pro malé a střední podniky, ale otázkou zůstává, zda to není pro některé výrobce příliš pozdě a zda nemohla být zastropovaná cena ještě nižší,“ uvedla potravinářská komora.

Kompenzace zvýšených nákladů na energie pro velké firmy jsou podle komory naprosto nedostatečné.

„Žádáme tedy Vládu České republiky, aby věnovala maximální pozornost zastropování cen energií pro všechny podniky tak, aby podpora byla v celé Evropě srovnatelná a nedocházelo k diskriminaci a znevýhodnění zemí, které nemají tak silné národní rozpočty,“ napsala komora.

Zmínila dále, že výrobci potravin si uvědomují, v jak složité době se nyní společnost nachází, a nabízejí odbornou součinnost pro hledání dostupných řešení. Současně sami individuálně vyhledávají možnosti jak ušetřit energie a výrobu zefektivnit.

„I s pomocí státu je zapotřebí investovat do nových technologií, umožňujících snížení energetické náročnosti výroby a tím snížení výrobních nákladů i investovat do vyšší automatizace provozů a obnovitelných zdrojů. Pomocí pro malé a střední firmy je určitě také podpora určená pro snížení jistiny úvěru, která jim pomáhá zvládat současnou mimořádně obtížnou situaci. Jako Potravinářská komora ČR doufáme, že tato podpora bude pokračovat i v příštím roce, protože zájem mezi firmami je enormní,“ uzavřela komora. (pel)