Klimatická aktivistka Greta Thunbergová zkritizovala plán Německa na uzavření zbývajících jaderných elektráren. (Ilustrační foto)

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová zkritizovala plán Německa na uzavření zbývajících jaderných elektráren. Vypnutí jaderných elektráren považuje za „špatný nápad“. Bylo podle ní chybou, že Německo odstavilo stávající jaderné elektrárny a zároveň zvýšilo spotřebu uhlí k řešení energetické krize.

„Domnívám se, že vracet se k uhlí, když už máte jadernou energetiku, je opravdu špatný nápad. Pokud už je máte v provozu, je chyba zaměřit se místo jádra na uhlí,“ uvedla aktivistka v televizním pořadu televize ARD. 

Německo s koncem roku 2021 vyřadilo z provozu tři jaderné elektrárny.

Zbývající tři německé jaderné elektrárny – Emsland v Dolním Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku – měly být uzavřeny „nejpozději do konce roku 2022“.

Německo však kvůli energetické krizi otočilo. Vzhledem k panujícím obavám ohledně dodávek plynu z Ruska ponechá dvě ze tří stávajících jaderných elektráren do poloviny dubna 2023 v rezervě, třetí podle plánu ke konci letošního roku odpojí.

Země byla také nucena znovu spustit zakonzervované uhelné elektrárny poté, co Rusko po invazi na Ukrajinu omezilo své dodávky energie do země. (pel)