Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli energetické krizi snížila povolené teploty na pracovišti. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli energetické krizi snížila povolené teploty na pracovišti. Podle nařízení má například pro řidiče, pracovníky montážních linek nebo pokladní nejnižší povolená teplota klesnout ze současných 18 na 16 stupňů Celsia. V šatnách bude moct spadnout z 20 na 18 stupňů, v umývárnách z 22 na 19 stupňů, ve sprchách z 25 na 19 stupňů a na záchodech z 18 na 15 stupňů.

Vláda o tom informovala na webu.

„Hlavním důvodem návrhu je revidovat právní rámec ve vztahu k požadavkům na minimální teplotu na pracovišti s ohledem na současnou situaci, kdy v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině dochází k omezování a přerušování dodávek zemního plynu, kdy se předpokládá další nárůst a přetrvávání energetické krize,“ uvedlo k nařízení ministerstvo zdravotnictví.

Aktuálně stanovené teploty pocházejí z roku 2007. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jeho úřad návrh konzultoval s hygieniky a srovnával s jinými zeměmi.

U kategorie 1, kam patří kancelářská, administrativní nebo laboratorní práce, navrhuje snížení z dosud minimální teploty 22 na 18 stupňů.

U kategorie 2a, kam spadají například řidiči, pokladní nebo montáž lehkých dílů, může teplota klesnout z 18 na 16 stupňů, ale záležet bude ještě na způsobu ventilace a tepelném odporu oděvu.

Kromě toho ministerstvo průmyslu a obchodu už v srpnu navrhlo také zvláštní vyhlášku, podle které by se v případě výpadku dodávek plynu snížila teplota vytápění veřejných prostor. (pel)