Zastropování cen energií u domácností nebude limitováno spotřebou, oznámil ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (STAN). (Ilustrační foto)

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) otočil. Zatímco v neděli řekl, že by se strop zřejmě neměl vztahovat na celou úroveň spotřeby, jen pár hodin nato obrátil. Spotřeba podle něj neovlivní zastropování cen energií u domácností. U malých a středních firem budou v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku o návrhu, který by jim pomohl zavedením cenového stropu do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

Nejprve Síkela v nedělních Otázkách Václava Moravce připustil, že by zastropování cen energií nemuselo pokrýt celou spotřebu, aby lidé mohli být motivováni k šetření.

„To, k čemu může dojít a pravděpodobně dojde, tak to je vlastně, do jakého množství můžete kompenzovat jak domácnostem, tak firmám. Podle předběžných dohod v rámci jednotlivých členských zemí ta formulace u těch domácností je, že by to nemělo být na úplně celou spotřebu,“ řekl ministr.

Den nato svá slova upřesnil.

„Vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat. Jsme přesvědčeni, že jsme schopni dosáhnout úspor ve spotřebě energií u domácností i bez zavádění limitů na spotřebu,“ uvedl Síkela. 

Na základě novely, kterou už podepsal i prezident Miloš Zeman, chce vláda stanovit maximální ceny pro domácnosti a živnostníky za jednu kilowatthodinu u silové elektřiny ve výši šesti korun včetně daně z přidané hodnoty, u plynu ve výši tří korun za kilowatthodinu včetně DPH.

U malých a středních firem se bude na unijní půdě podle Síkely schvalovat návrh, který jim pomůže zavedením cenového stropu na energie bez ohledu na to, v jakém oboru podnikají, a to do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let. (pel)