Česká spořitelna se i v letošním roce připojí ke kampani, která má za cíl pomoci lidem v exekucích. (Ilustrační foto - centrála ČS).

Česká spořitelna se i v letošním roce připojí ke kampani, která má za cíl pomoci lidem v exekucích. Akce Milostivé léto II pro klienty České spořitelny nebo Stavební spořitelny České spořitelny proběhne od 1. září do 30. listopadu 2022 a je určena každému, kdo má vůči bance či stavební spořitelně nesplacený dluh a ten je již vymáhán v exekuci.

Stačí když klient zaplatí původní dlužnou částku, tedy jistinu nebo její zbývající část a zbytek dluhu, který tvoří nejčastěji úroky za pozdní splátky, náklady na soudní řízení nebo exekuci jim bude odpuštěn.

Každý dlužník Spořitelny, který bude chtít využít Milostivého léta, bude muset také zaplatit částku 1 815 korun příslušnému exekutorovi, jenž jeho dluh vymáhá.

Spořitelna bude v těchto dnech oslovovat klienty s nesplaceným dluhem, který je již vymáhán v exekuci, pomocí SMS zpráv. Spustila také speciální telefonní linku, kde mohou klienti zjistit výši jistiny ke splacení a účet, na nějž mají dlužnou jistinu zaplatit.

Po zaplacení jistiny se pak již Spořitelna postará o veškerou komunikaci s exekutory a zajistí vymazání zbývajícího dluhu a ukončení exekuce klienta.

„Milostivé léto vnímáme jako velice prospěšný nástroj pro snížení dluhové zátěže zejména nízkopříjmových skupin obyvatel, která tak či onak ovlivňuje prosperitu celé společnosti. Věříme, že i každým dalším pokračováním Milostivého léta bude počet žadatelů násobně růst, a to i s ohledem na fakt, že start Milostivého léta byl v roce 2021 negativně ovlivněn počáteční neochotou zejména velkých zdravotních pojišťoven zapojit se do této akce,” uvedl Lukáš Kulhavý, šéf nezajištěných úvěrů v České spořitelně.

„Naším cílem v rámci Milostivého léta je klientům v exekuci maximálně usnadnit splacení jistiny, proto na sebe přebíráme veškerou komunikaci s exekutory a klient pouze zaplatí dlužnou částku na náš účet. Věříme, že tak celý proces maximálně urychlíme a motivujeme co nejvíce klientů, aby této nabídky využili a zbavili se exekuce,“ řekl Marek Ambrož, který je ve Spořitelně odpovědný za proces restrukturalizací.

V loňském roce v rámci Milostivého léta Spořitelna odpustila 425 klientům více než 90 milionů korun.


Jaké jsou podmínky pro využití nabídky v rámci kampaně Milostivé léto?  

·        klient je fyzickou osobou (nevztahuje se na podnikatele) s nesplaceným dluhem vůči České spořitelně, a.s. nebo Stavební spořitelně České spořitelny, a.s.;  

·        klientův dluh je vymáhán exekučně – soudním exekutorem . 

Jak mají klienti postupovat?  

·        klient zavolá na speciální bezplatnou linku České spořitelny 956 777 385, kde mu bude poradcem sdělena výše dlužné jistiny a číslo účtu, na který ji má zaslat;  

·        následně zaplatí dlužnou částku – jistinu (nebo její zbývající část) a část nákladů exekuce ve výši 1 815 Kč včetně DPH, a to nejpozději do 30.11.2022;  

·        Spořitelna následně vyřídí zastavení. Usnesení, že byla zastavena, pošle klientovi přímo soudní exekutor do několika pracovních dnů po uhrazení dlužné jistiny.  


Česká spořitelna je největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů. Disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Internetové a mobilní bankovnictví George má 2 miliony uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu. Od roku 2000 je ČS součástí evropské bankovní skupiny Erste. (sfr)