Cena benzínu v ČR poprvé klesla pod 41 Kč. Nafta za týden zlevnila o korunu. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Cena benzínu v Česku poprvé od začátku letošního března klesla pod 41 korun za litr. Nafta za poslední týden zlevnila zhruba o korunu. Litr benzinu Natural 95 se v průměru nyní (17. srpna) prodává za 40,66 Kč/l, což je o 1,33 koruny méně než minulou středu (10. srpna). Nafta zlevnila o 1,01 Kč na průměrných 42,44 Kč/l. Vláda podle ministra Stanjury zvažuje prodloužení snížení spotřební daně na pohonné hmoty

Nejlevnější paliva nyní tankují řidiči ve Zlínském kraji. Litr benzinu tam stojí v průměru 39,97 Kč, litr nafty vyjde na 41,89 Kč.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v současné době v hlavním městě. Litr benzínu stojí v Praze průměrně 41,56 Kč, litr nafty v průměru 43,29 Kč.

Ceny pohonných hmot v letošním roce podstatně vzrostly na přelomu února a března v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. V posledních týdnech ceny začaly klesat. Zůstávají nadále výrazně vyšší než před rokem.

Prodloužení snížení spotřební daně na pohonné hmoty

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zvažuje prodloužení snížení spotřební daně na naftu a benzin, které má zatím platit do 30. září letošního roku. Ministr zopakoval svůj dřívější záměr, že u nafty by mohlo být snížení trvalé.

Důvodem nejsou vysoké ceny paliva, ale zajištění konkurenceschopnosti českých dopravců, vysvětlil Stanjura.

O prodloužení snížení spotřební daně na pohonné hmoty chce Stanjura nejprve jednat ve vládě. Za vhodné ale stále považuje debatovat o trvalém snížení spotřební daně u nafty, protože v Německu a Polsku je nejnižší sazba stejná jako nyní v České republice.

„Zvažujeme prodloužení, ale ne kvůli tomu, že cena je vyšší než byla před několika měsíci, ale kvůli tomu, aby byly podobné konkurenční podmínky, a to hned na startu soutěže o zakázky,“ uvedl Stanjura.

Především v příhraničním oblastech hraje podle něj i 1,5 koruny na litru takový rozdíl, že česká firma zakázku nezíská.

Snížení spotřební daně na benzin a naftu o 1,50 koruny na litr platí od 1. června. (sfr)