Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí meziročně zpomalila růst na 4 procenta. (Ilustrační foto)

Ekonomika EU ve druhém čtvrtletí meziročně zpomalila růst na 4 procenta. Mezičtvrtletní růst ekonomiky EU ve druhém čtvrtletí zůstal na 0,6 procenta, když meziroční tempo růstu v unii zpomalilo na čtyři procenta. Ve zpřesněné zprávě to oznámil statistický úřad Eurostat. Potvrdil první odhad zveřejněný koncem července.

V období od ledna do března letošního roku vrostl hrubý domácí produkt (HDP) v EU meziročně o 5,5 procenta.

V zemích eurozóny hospodářský růst mezičtvrtletně zrychlil na 0,6 procenta z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Meziroční tempo růstu v zemích eurozóny kleslo na 3,9 procenta z předchozích 5,4 %.

Zpřesněná data za eurozónu jsou o desetinu procentního bodu horší, než uváděl rychlý odhad.

Nejvýraznější růst ekonomiky zaznamenaly Nizozemsko (+2,6 procenta), Rumunsko (+2,1 procenta) a Švédsko (+1,4 procenta).

Ve Španělsku, Maďarsku a Bulharsku ekonomika vykázala proti předchozím třem měsícům vzestup o 1,1 procenta.

K mezičtvrtletnímu poklesu HDP došlo v Polsku (-2,3 procenta), Lotyšsku (-1,4 procenta), Litvě (-0,4 procenta) a Portugalsku (-0,2 procenta).

V meziročním srovnání rostly ekonomiky všech členských zemí unie. Celá EU však před rokem procházela ekonomickou krizí způsobenou proticovidovými opatřeními vlád.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla podle Eurostatu o 0,2 procenta, což představuje podstatné zpomalení proti růstu o 0,9 procenta v prvním čtvrtletí.

Meziročně tempo růstu HDP v Česku zpomalilo ve druhém čtvrtletí na 3,6 procenta ze 4,9 procenta v období od ledna do března letošního roku. (sfr)