Objem poskytnutých hypoték se propadl o 73 procent, ukázala data ČBA Hypomonitoru. (Ilustrační foto)

Objem poskytnutých hypoték se v červenci 2022 oproti předešlému měsíci propadl více než o třetinu, meziroční propad pak činil 73 procent. Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů vzrostla na 5,4 procenta.

Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Banky a stavební spořitelny dle červencového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 11,9 miliardy korun, což je o 7,4 miliardy korunméně než v červnu.

Meziměsíční pokles z pohledu celkového objemu poskytnutých hypoték byl tak více než třetinový.

„Ačkoli červencová čísla bývají ve srovnání s červnem obvykle slabší, letošní meziměsíční pokles je oproti běžnému vývoji nadstandardní a více než dvojnásobný. Hypoteční trh tak dále slábne, což je patrné i z meziroční dynamiky. Ta prohloubila svůj propad z 65 procent v červnu na 73 procent,“ uvedla ČBA.

Za letošní rok, tj. od ledna do července, propadla aktivita na hypotečním trhu více než o polovinu.

„Hypotéky jsou v současné době kvůli vysokým tržním úrokovým sazbám drahé. Podepisuje se to na poptávce po hypotečním úvěrování a objemu nově poskytnutých hypoték na celém trhu, který v poslední době zaznamenává v meziročním srovnání téměř dvoutřetinový propad. Můžeme čekat, že podobná situace přetrvá po celý zbytek letošního roku a hypoteční trh ožije v momentě, kdy se tržní úrokové sazby pohnou výrazněji směrem dolů,“ uvedl Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v červenci klesl o 5,9 miliardy korun, a to z červnových 15,7 miliardy korun na 9,8 miliardy korun.

Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil v červenci 2,05 miliardy korun.

Počet nově poskytnutých hypoték se snížil o třetinu na 3 266, přitom průměrný počet v první polovině letošního roku byl dvojnásobný, loni pak dosahoval 9,5 tisíce.

Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték v červenci zesílil, a to na 69 procent v případě objemu a 66 procent v případě počtu hypoték. Za první polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 40 procent.

„Využijeme-li pro delší srovnání v čase i oficiální statistiku ČNB, červencový objem poskytnutých hypoték je nejslabší od začátku roku 2016. To jen dokresluje, k jak citelnému ochlazení na hypotečním trhu letos dochází. Jde o důsledek kombinace vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel ze strany ČNB, růstu obav z vývoje ekonomiky a obecně vysokých cen nemovitostí,“ řekl Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v červenci vzrostla na 5,4 procenta z 5 procent. Průměrná hypoteční sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od začátku roku 2010.

Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od 6 do 7 procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Průměrná výše hypotéky v posledních měsících mírně klesá a v červenci se pohybovala nepatrně nad úrovní 3 miliony korun.

S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. V listopadu minulého roku byla průměrná výše hypotéky nejvyšší a činila 3,46 miliony korun.

Za celý loňský rok bylo poskytnuto téměř 178 tisíc hypoték o polovinu více než v roce 2020. Celkový objem včetně refinancování dosáhl v roce 2021 rekordního objemu 541 miliard korun v roce 2020 činil objem 312 miliard korun. (pel)