Spor o poplatky zastavil jižní trasu ropovodu Družba. (Ilustrační foto)

Ropovodem Družba neteče ropa. Dodávky jižní trasou ropovodu, která zásobuje Maďarsko, Slovensko i Česko, jsou pozastaveny. Potvrdily to ruská společnost Transněfť a rafinerie Slovnaft. Důvodem jsou údajné spory kolem tranzitních poplatků. 

Rusko od začátku srpna pozastavilo vývoz ropy jižní částí ropovodu Družba kvůli problémům s tranzitními poplatky.

Podle informací médií neproběhla platba od ruského ropovodního monopolu Transněfť ukrajinskému provozovateli ropovodu Ukrtransnafta, a Ukrajina proto neposlala surovinu dál.

Společnost Transněfť pozastavení toku ropy z Ruska „jižní“ Družbou potvrdila. Uvedla také, že za tranzit zaplatit nemůže kvůli sankcím Evropské unie.

Podle agenturních zdrojů poslala Transněft peníze na účet ukrajinského operátora 22. července, platba však nebyla zpracována a o 6 dní později byly peníze vráceny zpět.

Ruská Gazprombank, která měla platbu zpracovat, uvedla, že platba byla zamítnuta kvůli sedmému balíčku sankcí, který Evropská unie na Rusko uvalila.

Trh s ropou na zprávu zareagoval mírným zdražením. Cena  severomořské ropy Brent se kolem třetí hodiny odpoledne zvýšila o 1,5 procenta na téměř 98 dolarů (2 348 Kč) za barel.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Slovenská ropná rafinerie Slovnaft a maďarská skupina MOL, která rafinerii Slovnaft vlastní, Ukrajině a Rusku společně se Slovnaftem navrhla řešení pro obnovení dodávek: tranzitní poplatky samy zaplatí.

„Společnost Slovnaft, stejně jako společnost MOL iniciovala diskuzi s ukrajinskou a ruskou stranou o možnosti zaplacení tranzitního poplatku ze strany MOL, respektive Slovnaftu, který by umožnil obnovení dodávek ropy. Slovnaft očekává odpověď na daný návrh. V případě pozitivního přístupu z obou stran by dodávky mohly být obnoveny do několika dní,“ uvedla firma v prohlášení na webu. (pel)