Průmysl v Česku v červnu 2022 meziročně stoupl o 1,7 procenta. (Ilustrační foto)

Průmysl v Česku v červnu 2022 meziročně stoupl o 1,7 procenta. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 0,5 procenta. Některá odvětví ale začínají stagnovat.

Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„I přes zlepšení situace s dodávkami dílů pro automobily průmyslová produkce v červnu meziměsíčně stagnovala. V řadě odvětví se totiž růst, který jsme zaznamenávali v průběhu minulých měsíců, zastavil,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

„Zatímco minulý rok v červnu stály průmyslové firmy na počátku čipové krize, letos v červnu se situace v zásobování čipy i kabelovými svazky zlepšila a zejména automobilky doháněly zpomalení produkce z minulých měsíců,“ dodala Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Ani toto oživení však nedokázalo podle statistiků výrazněji převážit zpomalení některých odvětví zpracovatelského průmyslu.

Výraznější meziroční pokles produkce zaznamenala výroba dřeva a dřevařských výrobků, zejména výroba dýh a desek na bázi dřeva a dále výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství, kde se začal projevovat vliv vysoké energetické náročnosti tohoto odvětví a růst cen.

Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích meziročně stoupla o 15,5 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 14,9 %, tuzemské nové zakázky vzrostly o 16,7 %.

Meziročně poklesla pouze hodnota nových zakázek ze zahraničí ve třech ze sledovaných odvětví: výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výrobě strojů a zařízení a ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v červnu 2022 meziročně zvýšil o 0,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červnu 2022 meziročně vzrostla o 8,1 %. (pel)