Armáda vyřadí české letouny L-159. K americkým stíhačkám F-35 chce místo nich drony. (Ilustrační foto: AČR)

Armáda vyřadí české letouny L-159 Alca. K nadzvukovým stíhačkám F-35 Lightning II ze Spojených států chce do budoucna bezpilotní prostředky. V případě, že si ČR ze USA zakoupí dvě letky F-35, sníží se podle ministerstva obrany počet strojů L-159 o jednu letku.

Upozornila na to ČT.

Aktuálně vzdušné síly Armády ČR disponují 24 letouny L-159 Alca, z toho osmi dvoumístnými. Jsou rozděleny do dvou letek, a to 212. taktické letky a 213. výcvikové letky.

Podle vedoucího tiskového oddělení ministerstva obrany Jiřího Táborského resort zatím počítá s provozem obou letek L-159 Alca.

V případě, že si ČR ze USA zakoupí dvě letky F-35, sníží se podle ministerstva počet strojů L-159 o jednu letku.

U zbylých letounů resort předpokládá, že spolu s blížícím se koncem technické životnosti budou postupně nahrazovány drony.

L-159 ALCA společnosti Aero Vodochody je lehký víceúčelový bojový stroj. Mezi jeho velké výhody, ve srovnání s konkurencí a zejména pak s nadzvukovými stroji, jsou nízké provozní náklady a jednoduchost každodenního provozu.

Stroj dokáže podporovat pozemní vojska, ničit nejrůznější pozemní i námořní cíle, zajišťovat protivzdušnou obranu proti pomalým cílům a v neposlední řadě sloužit při výcviku pilotů.

Letadlo může vzlétnout i z letišť s částečně upraveným povrchem. Ne nadarmo jsou letouny L-159 označovány za spolehlivé pracanty nebes.

Ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) vláda pověřila, aby s americkou vládou začala vyjednávat o nákupu 24 víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II, dosud má armáda 14 stíhacích strojů.

Americké letouny mají nahradit švédské gripeny. Na jejich využívání má Česká republika smlouvu do roku 2027 s tím, že pak by mohla využít dvouletou opci.

F-35 Lightning II je nejmodernější víceúčelový letoun 5. generace, který poskytne armádě široké spektrum schopností zaručujících bezpečnost. (pel)