Rekreační nemovitost zhruba 15 procent lidí v ČR, ukázalo dotazování Raiffeisenbank. (Ilustrační foto)

Podle dotazování Raiffeisenbank vlastní rekreační nemovitost zhruba 15 procent lidí v ČR, polovina chatařů přitom svoji nemovitost zdědila, další třetina koupila. V příštím roce plánuje nějaké úpravy na svém rekreačním objektu polovina dotázaných, většina z nich (53 procent) se chce vejít do částky 75 tisíc korun. Chaty a chalupy Češi nejčastěji využívají k odpočinku, setkávání s přáteli a zahradničení.

Chatu nebo chalupu vlastní 15 % Čechů. Častěji jde o osoby s příjmy nad 40 tisíc korun (20 %) a z velkoměst nad 100 tisíc obyvatel (20 %).

„Chataření a chalupaření je u nás doslova fenomén. Za socialismu, kdy nebylo možné vyjíždět do zahraničí, znamenalo pro lidi důležitou alternativu trávení dovolené. V posledních letech jsou chaty a chalupy vnímány nejen jako místo odpočinku, ale v rámci lockdownů se staly pro řadu lidí i místem, odkud pracují na home office. Stávají se také oblíbenou a stabilní investicí, do které Češi vkládají své úspory,“ řekla Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Téměř polovina (49 %) dotazovaných přitom chalupu nebo chatu zdědila, další třetina (32 %) ji koupila. Jen 7 % chatařů pak rekreační nemovitost samo stavělo.

Chaty a chalupy využívá naprostá většina Čechů, kteří chatu vlastní (87 %) především k odpočinku a setkávání s rodinou a přáteli (55 %).

Asi polovina dotazovaných (53 %) má chataření a chalupaření spojené se zahradničením, třetina pak s kutěním, tvořením, drobnými pracemi a vylepšováním rekreačního bydlení a jeho okolí. Jen 3 % majitelů chat ji vlastní čistě za účelem pronájmu.

Aby rekreační nemovitost dobře sloužila a bylo zde možné v klidu odpočívat, je potřeba jí věnovat čas od času péči. Proto se polovina dotazovaných majitelů chystá v příštím roce na nějaké stavební úpravy. Nejčastěji plánují celkovou rekonstrukci (18 %) a opravu střechy (17 %).

Výměnu oken chce podniknout 11 % dotazovaných, následuje rekonstrukce podlahy, plotu, vodovodní přípojky či fasády. I přesto, že se na prvních příčkách plánovaných rekonstrukcí umístily ty finančně náročnější, jako je oprava střechy nebo celková rekonstrukce, jen 7 % respondentů do nich chce investovat více než 500 tisíc korun.

Naopak většina oprav (53 %) by se měla podle představ dotazovaných vejít do částky 75 tisíc korun.

„Češi jsou národem kutilů, a i když deklarují, že si na chalupy jezdí především odpočinout, velká část z nich považuje opravy a vylepšování rekreační nemovitosti či zahrady za určitou formu relaxace a zábavy. Velkou část úprav zvládají řešit svépomocí nebo s podporou rodiny a sousedů, což náklady na rekonstrukci výrazně snižuje,“ uzavřela Kaiseršotová. (pel)